Inwoners Thailand moeten binnen 7 jaar groter en slimmer worden

Thai anti-government protesters carry a large national flag as they parade during a rally in Bangkok on January 25, 2014. Thailand's Constitutional Court ruled that controversial elections scheduled for next month can be delayed due to deadly political unrest, adding to pressure on the embattled premier following weeks of mass opposition protests. AFP PHOTO / PORNCHAI KITTIWONGSAKUL

De Thaise militaire junta, die sinds vorig jaar aan de macht is, wil de samenleving ‘verbeteren’. Ze willen de inwoners op termijn groter en slimmer maken.

De gemiddelde grootte van mannen moet binnen de 7 jaar stijgen van 1,67 naar 1,75 meter, die van de vrouwen van 1,57 naar 1,65. Het gemiddelde IQ moet ook naar omhoog, ten minste naar 100. Momenteel ligt die in de buurt van de 90.

Dat zou onder andere moeten gebeuren met betere maaltijden in de eetzalen van scholen en voorlichtingscampagnes voor een betere levensstijl. Leerlingen uit de basisschool moeten bovendien elke dag twaalf basiswaarden opzeggen.

De junta kwam in mei 2014 aan de macht na een staatsgreep. Het leger greep de macht na maandenlange onlusten tussen regeringsaanhangers (‘roodhemden’) en de oppositie (‘geelhemden’). Bevelhebber Chan-Ocha zei toen dat het leger op die manier de orde wilde herstellen, maar intussen zijn we meer dan een jaar verder en is de junta nog steeds aan de macht. Bovendien wordt er met ijzeren hand geregeerd en wordt er hard opgetreden tegen dissidenten.

Thailand heeft een geschiedenis van staatsgrepen. De voorbije tachtig jaar waren er maar liefst 12 succesvolle en nog eens 7 mislukte coups.