In Roubaix koop je een eigen huis voor slechts één euro

Sinds het verdwijnen van de steenkoolontginning en textielindustrie kampt het gebied rond de grens tussen België en Noord-Frankrijk met een gigantische leegloop. De hoge werkloosheid van de jongste decennia deed veel inwonders verhuizen naar regio’s met meer werkgelegenheid. Veel woningen bleven hier door verlaten achter en raakten naar verloop van tijd in verval. Talrijke huizen zijn dichtgemetseld om te voorkomen dat krakers er hun onderkomen zouden zoeken.

Het stadsbestuur van Roubiax heeft besloten om deze toestand aan te pakken. Naar het voorbeeld van het Siciliaanse dorpje Gangi, worden de leegstaande huizen te koop gezet voor het symbolische bedrag van één euro. Voorwaarde is wel dat de kopers de panden zo snel mogelijk renoveren.

“Zo kan het niet verder”, verklaart burgemeester Guillaume Delbar. “het gebeurt wel vaker dat sociale woonmaatschappijen de dichtgemetselde huizen opkopen en wachten met de renovaties tot ze een hele reeks panden in hun bezit hebben. Maar als stad willen wij niet zo lang wachten.”

Daarom heeft het gemeentebestuur beslist om zelf de leegstaande huizen op te kopen en voor één euro door te verkopen aan particulieren, die op hun beurt beloven om deze nieuwe eigendom zo snel mogelijk renoveren. “Dit zal mensen toelaten om eigenaar te worden en tegelijk zullen de woningen gerenoveerd worden”, klinkt het hoopvol bij de burgemeester.

Bron: Express.be