IN BEELD. Wereld herdenkt slachtoffers MH17

In Oekraïne, Nederland en Australië zijn de 298 dodelijke slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 herdacht. Het vliegtuig stortte exact een jaar geleden neer in het oosten van Oekraïne. 
door
Eldrid
Leestijd 1 min.

  • Hrabove: "We zullen elk jaar bidden"
  • In Hrabove, het dorp waar op 17 juli 2014 een groot deel van de Boeing van Malaysia Airlines en veel slachtoffers neerkwamen, stonden een kerkdienst en een korte processie op het programma. In de kerk waren enkele tientallen aanwezigen, die kaarsjes aanstaken. "We zullen elk jaar bidden voor de slachtoffers van deze tragedie", zei de geestelijke Avramiy tijdens de dienst.

    Eerder deze week werd in Hrabove ook een monument opgericht ter nagedachtenis van de 298 doden, die op de steen "onschuldige slachtoffers van de burgeroorlog" worden genoemd.

    Enkele honderden mensen, veelal dorpsbewoners, kwamen bijeen bij het monument. Velen hebben het nog steeds moeilijk na de ramp. De 75-jarige Loedmila Rachimova liep mee vanaf de kerk naar het monument. Zij hoorde die fatale dag het lawaai van de explosie. Rachimova vertelde een verslaggever van het Nederlandse nieuwsagentschap ANP dat ze niet alleen bidt voor de slachtoffers van de ramp, maar voor alle slachtoffers van de oorlog.

    Bij het monument kregen de aanwezigen witte ballonnen om op te laten, maar er stonden ook mensen met spandoeken. "Kiev, stop met schieten", stond er te lezen.

    Bij de Nederlandse ambassade in de Oekraïense hoofdstad Kiev kwamen mensen bloemen neerleggen. AFP/ SERGEI SUPINSKY

    AFP/ SERGEI SUPINSKY

    AFP/ SERGEI SUPINSKY

    AFP/ SERGEI SUPINSKY

  • Nederland: 1.600 nabestaanden komen samen in besloten kring
  • In de Nederlandse stad Nieuwegein is er later op de dag een herdenkingsbijeenkomst voor de 196 Nederlanders die bij de ramp op het leven kwamen. Zo'n 1.600 nabestaanden gaan met elkaar in gesprek, maar er wordt ook muziek gemaakt en gedanst. Tijdens de plechtigheid, die in besloten kring plaatsvindt, worden ook de namen van alle slachtoffers voorgelezen.

    De nabestaanden hebben het programma zelf samengesteld. Behalve families uit Nederland komen er ook enkelen uit andere landen. Verder is premier Mark Rutte te gast.

    Aan alle overheidsgebouwen in Nederland hangen vandaag de vlaggen halfstok, net als op Schiphol. Op de luchthaven kunnen reizigers en andere geïnteresseerden ook stilstaan bij de vliegramp. De herdenkingsplek is buiten ingericht voor vertrekhal 3, waar vorig jaar ook een bloemenzee lag.

    AFP / ANP / REMKO DE WAAL

  • Australië: nieuw gedenkteken
  • Aan het parlementsgebouw in de Australische hoofdstad Canberra is een gedenkteken onthuld met alle namen van de 39 Australische slachtoffers. De Australische premier Tony Abbot zei voorafgaand aan de ceremonie dat de dood van de 298 inzittenden «ons gevoel van rechtvaardigheid» heeft gekrenkt.

    Abbott heeft na de bijeenkomt ook nabestaanden ontmoet.

    Premier Tony Abbott en zijn vrouw Margaret kregen het even moeilijk nadat ze met nabestaanden hadden gepraat. AFP / David GRAY

    AFP  / David GRAY

    AFP  / David GRAY

    AFP  / David GRAY