Griekse banken maandag mogelijk weer open

A smashed ATM machine is seen next to the entrance of bank offices in central Athens, on July 16, 2015 following last night's clashes during an anti-austerity protest. Early elections were inevitable in Greece, analysts and a minister said Thursday after Prime Minister Alexis Tsipras faced a mutiny from dozens of outraged government lawmakers as he passed creditor-mandated austerity reforms through parliament. AFP PHOTO/ LOUISA GOULIAMAKI

Na een woelige nacht heeft het Griekse parlement gisteren ingestemd met de hervormingen die omschreven staan in omstreden akkoord met de schuldeisers. Intussen heeft ook de Europese Centrale Bank (ECB) beslist om de noodsteun aan de Griekse banken te verhogen. Mogelijk zouden deze maandag terug open gaan.

Tijdens een persconferentie bevestigde ECB-voorzitter Mario Draghi dat de noodsteun voor de Griekse banken verhoogd zal worden met een symbolische bedrag van 900 miljoen euro. Dit zou moeten voorkomen dat de bankautomaten in het land de komende dagen volledig leeg komen te staan. Volgens de Griekse staatsradio zouden deze maandag terug open gaan, maar het is voorlopig nog niet duidelijk of ook de kapitaalcontroles zullen worden opgeheven. De banken zijn al dicht sinds het Griekse referendum twee weken geleden. Tegelijk kwamen er strenge restricties op het (internationale) geldverkeer en kunnen de Grieken nog maximaal 60 euro per dag afhalen aan de bankautomaat.

«Het zou een goede zaak zijn als de banken binnenkort weer open zouden gaan», verklaarde Draghi tijdens een persconferentie. Hij benadrukte meteen ook dat die beslissing volledig in de handen van de Griekse overheid ligt en waarschuwde voor een bankrun. Dat zou namelijk nefast zijn voor alle spaarders. De beslissing van de ECB om de noodsteun te verhogen kwam er als reactie op het principeakkoord voor een overbruggingslening van 7 miljard euro die Griekenland in staat stelt om de meest dringende betalingen van de baan te helpen.

Volgens premier Charles Michel (MR) behoort een schuldenherschikking voor Griekenland tot de mogelijkheden. Dat heeft hij gezegd tijdens een debat in de Kamer. Voorwaarde is wel dat Griekenland de hervormingen uitvoert die in het akkoord beschreven staan.

In Griekenland zelf heeft de Griekse minister van Binnenlandse Zaken Nikos Voutsis op de radio geopperd dat er mogelijk in september of oktober al nieuwe verkiezingen zullen zijn in het land. «Dit zal afhangen van de ontwikkelingen van de komende maanden», verklaarde hij.