Anders Breivik mag studeren aan de universiteit

De universiteit van Oslo heeft Anders Behring Breivik de toestemming gegeven om politieke wetenschappen te volgen. Het behalen van een diploma zit er echter nog niet meteen in voor de rechtse extremist, die in 2011 zo'n 77 mensen om het leven bracht. 
door
Eldrid
Leestijd 1 min.

In Noorwegen heeft elke gevangene het recht om hogere studies te volgen als hij over voldoende onderwijsbagage beschikt. Maar Breivik kan vandaag geen universitair diploma in de politieke wetenschappen halen, omdat voor vijf van de negen verplichte vakken les gevolgd moet worden in de universiteit zelf, terwijl hij niet naar de campus kan gaan. In de gevangenis heeft hij ook geen toegang tot het internet. Zijn contacten met de universiteit verlopen via een tussenpersoon.

Breivik zal die vakken pas kunnen afleggen «wanneer zijn gevangenisregime versoepeld wordt of wanneer hij eventueel vrijkomt», preciseerde professor Dag Harald Claes.

Op 22 juli 2011 bracht Breivik, die het naar eigen zeggen tegen het multiculturalisme had gemunt, een bom tot ontploffing bij de zetel van de regering in Oslo, waarna hij op het eiland Utøya het vuur opende op een bijeenkomst van de jongerenafdeling van de Arbeiderspartij. De terrorist zit een celstraf van 21 jaar uit, die eindeloos verlengd kan worden zolang hij als gevaarlijk beschouwd wordt.