Tips voor een heerlijke fietsvakantie

De fiets heeft een speciale plaats in het hart van vele Belgen. Voor velen is het een belangrijk vervoersmiddel, voor anderen een bron van ontspanning. De echte fanaten vinden het zelfs te moeilijk om afscheid te nemen van hun tweewieler als ze op vakantie vertrekken. Gelukkig voor hen bieden fietsvakanties de mogelijkheid om het grootste deel van hun tijd ertussenuit toch op het stalen ros door te brengen. Of je nu zelf je bagage draagt of die door een gespecialiseerd bedrijf laat vervoeren, een goede voorbereiding is cruciaal. Met de onderstaande tips kan je zorgeloos genieten van een heerlijke fietsvakantie.

Stippel de route nauwkeurig uit

In onbekende streken geraak je sneller de weg kwijt. Met de auto is een omweg van vijftig kilometer niet meer dan een kleine ergernis, maar als je diezelfde tour moet afleggen met de fiets sta je toch voor een pittigie uitdaging. Daarom is het belangrijk dat je vooraf onderzoek doet. Stippel de route duidelijk uit en neem een fietskaartje mee. Tegenwoordig kan je ook op je smartphone kaarten raadplegen, zonder dat je daarvoor internetverbinding nodig hebt. Een app als Google Maps is zo’n een onmisbare kompaan.

Breng je conditie op peil

Je bepaalt het tempo van jouw fietsvakantie natuurlijk zelf, maar gemiddeld genomen zal je toch tussen vijftig en honderd kilometer per dag afleggen. Zo’n afstand is niet van de poes, zeker voor de ongeoefende fietser. Maak de weken voor je vertrek dus al een paar stevige fietstochten in eigen omgeving of ga met de fiets naar het werk. Zo ben je zeker klaar voor een actieve fietsvakantie.

Eten en drinken

Het is altijd belangrijk dat je gehydrateert blijft maar als je je inspant in een warm land verlies je waarschijnlijk meer vocht dan je gewoon bent. Zorg zeker voor een drinkbus met water of een sportdrank zodat je onderweg niet uitdroogt. Op een lege maag kan je ook niet fietsen dus een lichte snack voor op de weg is ook geen overbodige luxe. Bananen, noten, granen, rijsttaartjes en druivensuiker zijn voedzame hapjes die je energiepeil op niveau houden.

Bagage

Je kan opteren voor een dienst die jouw bagage naar de bestemming brengt terwijl jij onbelast kan fietsen, maar dat is natuurlijk iets prijziger. Als je jouw fietsvakantie budgetvriendelijk wilt houden, kan je jouw bagage zelf meesleuren. Het is dan essentieel dat je de fietstassen niet te zwaar belaadt, want na verloop van tijd begint dat extra gewicht door te wegen. Neem dus niet te veel kledij en voeding mee. Je kan je voedselvoorraad regelmatig bijvullen in supermarkten en als je regelmatig een wasje doet, heb je aan een drietal outfits genoeg. Hou ook plaats voor een klein gereedschapsetje voor kleine reparaties zodat een lekke band de vakantiesfeer niet verpest.

Kinderen

Als de kinderen zich op hun gemak voelen op de tweewieler, kunnen ze mee op fietsvakantie. Dat vraagt natuurlijk wel extra aandacht, aangezien zij waarschijnlijk niet genoeg inzicht hebben in het buitenlandse verkeer. Bovendien moet je er rekening mee houden dat kinderen zich misschien sneller gaan vervelen. De dagelijkse afstand inperken is dus een aanrader.

Zijn de benen ingesmeerd, de kettingen geolied en de fietstassen gepakt? Spring toch nog eventjes binnen in een vakantiewinkel van Neckermann. De reisplanner kan je onder andere helpen met het vinden van de juiste verblijfplaatsen langs je ideale fietsroute!