Wie drie kinderen wil, begint best op zijn 23ste

Koppels die graag een gezin willen stichten met drie kinderen, beginnen best al op hun 23ste. Ouders die minder koters wensen, kunnen later starten.

Dat blijkt uit een recent onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Rotterdam. «Paren beginnen steeds later met kinderen», zegt onderzoeksleider Dik Habbema tegen de Volkskrant. «Voor deze mensen is het prettig te weten hoeveel kans ze nog hebben op een bepaalde leeftijd. Zo kunnen ze bijvoorbeeld beter hun opleiding en carrière plannen.»

Om die reden creëerde Habbema samen met zijn collegawetenschappers een uniek computermodel op basis van historische gegevens van grote groepen mensen waarvan geweten is dat ze streefden naar een zo groot mogelijk gezin. «Door de computer vervolgens tienduizend simulaties van vrouwen van verschillende leeftijden te laten uitvoeren, konden we onze vragen over slagingskansen van gezinsvorming beantwoorden.»

Resultaten

Wat blijkt? Toekomstige ouders die 90% kans willen op drie kinderen met een natuurlijke zwangerschap, beginnen volgens het model idealiter op hun 23ste aan het eerste kind. Wie minder kinderen wilt of wie tevreden is met een lagere succeskans, kan ook op latere leeftijd een gezin starten. Deze cijfers zijn wel enkel toepasbaar op de vrouw aangezien de vruchtbaarheid van mannen een stuk stabieler blijft op latere leeftijd.

«Prachtig model»

Jan Nijhuis, een hoogleraar verloskunde die niet betrokken was bij het onderzoek, spreekt van een «prachtig model». «Maar of we deze grafieken ook op huisartsfolders moeten printen, weet ik niet. Het laatste wat je wilt zijn horden jonge vrouwen die op basis van deze cijfers hun carrière aan de kant zetten omdat ze uiteindelijk drie kinderen willen», meent hij.

2fd4b86b-c239-4802-a1d2-55d7a848e6d9