Begin volledig ontspannen aan je ochtend

Rear view of a young man waking up in bed and stretching his arms

Is elke ochtend een strijd van jewelste en sta jij op met chaotische donderwolken rond je hoofd? Met deze 13 tips word je in geen tijd de meest aangename ochtendpersoon ooit. 

Welke van deze twee scenario’s klinkt jou het meest bekend in de oren?

Scenario 1: Jouw ochtenden zijn heilig. Je brengt ze dan ook relaxed, ontspannen en doordacht door. Je maakt tijd voor een lekker en gezond ontbijt, en eventueel wat work-outs. De ochtendstond heeft goud in de mond, is jouw mantra.

Scenario 2: Jouw ochtenden zijn… compleet het tegenovergestelde. Nadat je zo’n drie, vier, vijf of zelfs tien keer gedrukt hebt op de snoozeknop, heb je nog net enkele minuten tijd om onder de douche te springen. Ontbijten doe je onderweg, ofwel helemaal niet. Kortom, jouw ochtendritueel staat gelijk aan pure chaos en een hoop gejaagdheid.

Lijkt het je heerlijk om je dag fris, monter, uitgerust, vrolijk en bruisend van energie te beginnen? Dan sta je best 20 minuten vroeger op. Een hele opoffering, maar wel eentje die de moeite waard is. Lees onze tips, kies degene uit die jou het meeste aantrekt en bouw dan een vast ochtendroutine op. Het kan wel zijn dat je enkele tips moet uitproberen, tot je de juiste combinatie gevonden hebt. Succes!

1. Pen je gedachten neer

Het eerste wat je doet als je opstaat, is een pen en papier nemen om vervolgens drie pagina’s vol te schrijven. Het maakt niet uit wat je schrijft. Hoe vreemd het ook is, denk er niet teveel bij na en laat de woorden uit je pen vloeien. Deze oefening is zeker nuttig voor de creatievelingen onder ons die lukrake gedachten, zorgen of vragen van zich af willen schrijven.

woman-792162

2. Yoga

Yoga is dé oplossing voor mensen waarbij de motor ’s ochtends maar moeilijk opstart. In plaats van zo stijf als een plank op te staan, verwen je je lichaam met rekoefeningen. Na enkele dagen zal je je al een pak flexibeler voelen.

3. Mediteren

In stilte neerzitten en al je gedachten bannen uit je hoofd is niet voor iedereen weggelegd. Sommigen zullen onmiddellijk indommelen, wat uiteraard niet de bedoeling is. Wie zijn hoofd toch wilt leegmaken, zoekt best een rustig plekje op om volledig zen te worden.

4. Luister naar je favoriete muziek

Maak een playlist met liedjes waar je goedgezind van wordt. Energieke muziek is altijd een aanrader.

5. Drink kruidenthee

Thee helpt gegarandeerd om te ontspannen. Ben je meer fan van een kop zwart goud? Drink dan koffie, zolang je maar even quality time neemt en geniet van het moment.

coffee-cup-bed-bedroom - Copy

6. Luister naar een podcast of de radio

Begin je dag gemotiveerd met de radio of een podcast op de achtergrond. Zingen in de douche of tijdens het ontbijt kan wonderen doen voor je humeur.

7. Doe online #inspiratie op

Als je het niet kunt laten om ’s ochtends sociale media te checken, vermijd dan zoveel mogelijk dringende emails of Facebook. Hou het zo licht mogelijk. Zoek bijvoorbeeld een grappige video of post een nieuwe hashtag bij je Instagramfoto.

8. Ga eens lopen

Wie echt vroeg uit de veren is, kan gaan zwemmen, fitnessen of lopen. Richt daarbij je omgeving zo in, dat je jezelf dwingt om op te staan. Leg je sportkledij en schoenen bijvoorbeeld naast je bed, dan is het makkelijker om je warme nest te verlaten. Bovendien zorgt een deugddoende work-out ervoor dat je je de ganse dag nog lekker fit voelt.

9. Drink water met limoen

Een glas warm water drinken met citroen drinken wordt vaak aangeraden om af te vallen, maar het ritueel heeft nog andere gezondheidsvoordelen. Het verfrissende drankje zorgt voor instant energie en brengt je spijsvertering op gang.

water

10. Adem frisse lucht in

Sta op en gooi het raam open. Of beter nog: ga buiten zitten of maak een lekkere wandeling. Adem een paar keer heel diep in en uit, en laat je lichaam wakker worden.

11. Word wakker met de zon

Laat je gordijnen open. Zo kan er ’s ochtends al wat licht binnenkomen van de opkomende zon. Hierdoor wordt je op een natuurlijke manier wakken en heeft je lichaam sneller door dat er een nieuwe dag begint. Gebruik wel nog een wekker voor de zekerheid.

12. Maak je dagelijkse planning op

Maak een uitgebreide to do-lijst of een korte opsomming van drie dingen die je vandaag minimaal wilt bereiken. Op die manier geef je de dag structuur en richting, en heb je het gevoel dat je controle hebt over je leven. Zorg ook voor een kleine beloning. Spreek bijvoorbeeld af dat je een leuke filmavond houdt of ’s avonds een lekker flesje wijn open trekt. Dan heb je iets om je de rest van de dag op te verheugen.

13. Ontbijt als een keizer

Het is misschien cliché, maar toch schuilt er enige waarheid in. Je bent de hele dag druk in de weer, en een stevig ontbijt zorgt voor de nodige boost. Kies voor lekker fruit, een eitje of wat yoghurt met muesli.

food-healthy-fruits-breakfast - Copy

Bron: The Huffington Post