Wat voor drinker ben jij?

Psychologen van de universiteit van Missouri-Columbia hebben vier types van drinkers geïdenticifeerd: de Hemingway, Nutty Professor, Mary Poppins en Mr Hyde.

Het effect dat een glas wijn of bier kan hebben is al lang bekend, maar ook je persoonlijkheid wordt erdoor beïnvloed. Psychologen hebben in vier types van dronken persoonlijkheden geïdentificeerd.

Hemingway

Ernest_Hemingway_at_the_Finca_Vigia,_Cuba_1946
Foto Wikimedia

De Hemingways zijn de gelukvogels, want hun persoonlijkheid verandert nauwelijks wanneer ze een glaasje te veel op hebben. Wie tot deze groep behoort zal bijvoorbeeld minder snel zijn principes over boord gooien, is betrouwbaar, georganiseerd, alert, intelligent, fantasierijk en zal abstracte ideeën sneller begrijpen wanneer ze gedronken hebben.

Omdat de beroemde auteur Ernest Hemingway naar eigen zeggen “gigantische hoeveelheden whiskey kon drinken zonder dronken te worden”, hebben de onderzoekers deze groep naar hem vernoemd.

Maar liefst 4 op de 10 van de proefpersonen waren onderverdeeld in deze groep en er was een gelijk aantal mannen en vrouwen.

Nutty Professor

Nutty Professor

Bij de Nutty Professors is het een heel ander verhaal. Hun zelfvertrouwen stijgt opmerkelijk wanneer er wat alcohol door hun bloed loopt. De psychologen hebben deze groep dan ook vernoemd naar het Disney-personage dat verandert in een extravagant persoon.

Een op de vijf proefpersonen hoort bij deze groep, en verhoudingsgewijs zijn er meer vrouwen die onder deze categorie vallen.

Mary Poppins

Mary Poppins 1964 real : Robert Stevenson julie andrews COLLECTION CHRISTOPHEL
Foto D.R

Het Mary Poppins-type bestaat uit 15% van de drinkers en verandert in de altijd optimistische nanny.

Wanneer de Mary Poppins-types nuchter zijn, zijn ze ook vriendelijk, medelevend en behulpzaam. Dat blijven ze, ook als ze veel gedronken hebben. “Deze mensen zijn dan ook de verantwoordelijke drinkers die minder alcoholproblemen hebben”, schrijven de onderzoekers in hun studie.

Mr Hyde

mr. hyde

De Mr Hydes zijn vernoemd naar het sinistere alter ego van dokter Jekyll. Zij verliezen veel van hun bewustzijn en intellect wanneer ze gedronken hebben en worden daarom zeer onaangenaam.

“De leden van deze groep worden onder de invloed van alcohol daarom minder verantwoordelijk, gebruiken hun verstand minder en worden onvriendelijk”, stellen de psychologen. Dit type ondervindt negatieve gevolgen van alcohol. Zo hebben ze vaker last van een black out of worden ze gearresteerd omdat ze zich slecht gedragen.

Zo’n 23% van de drinkers zijn Mr Hydes en – opnieuw – meer vrouwen dan mannen.

De onderzoekers zullen de resultaten van hun onderzoek gebruiken om hulpprogramma’s op te stellen voor mensen die met een alcoholprobleem kampen.