Zo ontsnapte de Mexicaanse drugsbaron ‘El Chapo’

De Mexicaanse overheid heeft een video verspreid waarop de ontsnapping van Joaquin ‘El Chapo’ Guzman te zien is. De drugsbaron ontsnapte zaterdag via een 1,5 kilometer lange tunnel uit zijn cel in de hoogbeveiligde Altoplano-gevangenis.

De beelden van de bewakingscamera tonen Guzman in zijn beige gevangenisplunje, terwijl hij heen en weer wandelt. Vervolgens verdwijnt de Mexicaan achter het muurtje tussen zijn douche en de rest van zijn cel. Het gat waarin hij zich liet zakken om in de tunnel te komen, is niet zichtbaar op de beelden.

Volgens de nationale veiligheidscommissie was het gedrag van ‘El Chapo’ net voor zijn ontsnapping niet verontrustend. “Gevangenen die lang in een kleine ruimte verblijven gedragen zich allemaal zo”, klinkt het. Verder bevonden het toilet en de douche zich in de dode hoek van de camera’s. “Zo wordt de privacy van de gevangenen gerespecteerd.”


De overheid verspreidde eveneens een video van de binnenkant van de tunnel, waarop een railsysteem te zien is met daarop een motor met een metalen bak. Met de tweewieler kon ‘El Chapo’ zich snel door de 1,5 kilometer lange tunnel bewegen.

De autoriteiten hebben ondertussen 22 mensen werknemers van de gevangenis in voorlopige hechtenis geplaatst, om te onderzoeken of ze Guzman hebben geholpen. De regering heeft bovendien een beloning van 3,8 miljoen dollar uitgeloofd voor de tip die leidt naar de voortvluchtige drugsbaron.