Wie lost de Rubiks kubus het snelst op dit weekend?

Brazilië zit momenteel in een sportief tussenjaar. Vorig jaar organiseerde het Zuid-Amerikaanse land het wereldkampioenschap voetbal en in 2016 is Rio de Janeiro de gaststad voor de Olympische Spelen. Gelukkig voor de sportgekke Brazilianen vult het wereldkampioenschap speedcubing die leegte eventjes op.

Dit weekend zakken speedcubers van over heel de wereld af naar São Paulo voor het tweejaarlijkse Rubik’s Cube World Championship. Zij zullen er strijden voor het wereldkampioenschap speedcubing, ofwel een Rubiks kubus zo snel mogelijk oplossen en dat op allerlei manieren. De titel gaat naar de persoon die het snelst vijf klassieke Rubiks kubussen van drie op drie op drie oplost, maar er zijn ook wedstrijden waarin deelnemers een kubus van zeven op zeven op zeven moeten oplossen, waarbij enkel de voeten gebruikt mogen worden of waarbij deelnemers geblinddoekt worden.

De huidige wereldkampioen, de Australiër Feliks Zemdegs, ging twee jaar geleden aan de haal met de trofee met een gemiddelde tijd van 8,18 seconden. Hij is ook de houder van het wereldrecord door vijf Rubiks kubussen op te lossen met een gemiddelde tijd van 6,54 seconden. Dit weekend zal hij zijn titel verdedigen.

Het onderstaande compilatiefilmpje van de records van Zemdegs geeft een beeld van hoe er dit weekend gekeerd en gedraaid zal worden in São Paulo.