Komt er een wereldwijde fiscus?

Heel wat ontwikkelingslanden willen een wereldwijd belastingorgaan, om zo belastingontwijking door multinationals tegen te houden. De Verenigde Staten en Europa zien dat echter niet zitten.
door
Jelle
Leestijd 2 min.

Momenteel zitten regeringsleiders van over de hele wereld samen in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. Daar onderhandelen ze over de ontwikkelingsdoelstellingen die tegen 2030 gehaald moeten worden, het vervolg van de millenniumdoelstellingen die dit jaar aflopen. Voor België is minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) in Ethiopië. Hij speechte gisteren tijdens de plenaire vergadering.

Een van de voorstellen die ter tafel liggen is een wereldwijde belastinginstelling, zo schrijft het persagentschap IPS. "Belastingontwijking berooft ontwikkelingslanden elk jaar van miljarden dollars, geld waarmee scholen, ziekenhuizen en wegen gebouwd kunnen worden. We willen daar een einde aan maken, en de conferentie in Addis Abeba biedt hiervoor een belangrijke kans", klinkt het bij de hulporganisatie ActionAid, die aanwezig is op de top. De armste landen ter wereld zouden per jaar zo'n 100 miljard dollar mislopen doordat multinationals hun winsten doorsluizen naar belastingparadijzen.

De rijke landen, met de VS en de EU op kop, zien dat echter anders. Zij komen met een ander voorstel, de zogenoemde 'Belastingcontroleurs zonder Grenzen'. Het idee is om fiscale experts te sturen naar ontwikkelingslanden. Die experts moeten lokale ambtenaren helpen belastingen beter te innen en belastingontwijking in kaart te brengen, zodat men ertegen kan optreden.

Oxfam is kritisch. "Dit neemt de behoefte aan een echt inclusieve, internationale belastinginstelling – waarin alle landen op gelijke voet kunnen onderhandelen over globale regels - niet weg. De landen die dit initiatief nu in Addis Abeba lanceren, hebben maandenlang de oprichting van een nieuw intergouvernementeel belastingorgaan geblokkeerd."