Longread – De onrust van vandaag in Griekenland

Op dit moment wordt er in het Griekse parlement gestemd over de bezuinigingseisen van de geldschieters in het Griekse parlement. In Syriza, de partij van de Griekse premier Tsipras, heerst een diepe verdeeldheid, maar ook de vakbonden uiten stevige kritiek. Zij houden stakingen en hebben opgeroepen tot protestacties. Ook de Griekse viceminister van Financiën, Nadia Valavani, heeft intussen in een brief haar ontslag aangekondigd. Een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen van vandaag in het land.

Stakingen en demonstraties
Door een 24-uurstaking van enkele ambtenarenvakbonden uit onvrede over het akkoord ligt het openbaar vervoer plat en houden de overheidsgebouwen de deuren gesloten. Een hondertal demonstranten heeft deze ochtend al geprotesteerd in de Griekse hoofdstad Athene. Verwacht wordt dat daar ook vanavond nog gedemonstreerd zal worden.

A protester holds a banner during a protest march in central Athens, marking a 24-hours public sector and pharmacists strike on July 15, 2015 against the new package of austerity measures. Greece geared up for a parliamentary vote on draconian reforms demanded by eurozone creditors in exchange for a huge new bailout, just hours after a bombshell report from the International Monetary Fund criticised the deal.  AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO
AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO

Goedkeuring van het akkoord
In een televisieinterview met de Griekse zender ERT heeft Tsipras verklaard dat hij zelf niet gelooft in de overeenkomst met de eurolanden die hij maandagochtend tekende. Toch wil hij de benodigde wetten door het parlement loodsen en neemt hij daar ‘de volle verantwoordelijkheid’ voor. Er is weinig alternatief volgens de premier.

Het Griekse parlement debatteert en stemt vanavond over de hervormingsvoorstellen. De eurolanden en de instituies (ECB, IMF, Europese Commissie) willen dat Tsipras uiterlijk vandaag parlementaire goedkeuring krijgt voor de hervormingn van het btw-systeem en het pensioenstelsel. In ruil daarvoor wordt opnieuw onderhandeld over een steunpakket van 85 miljard euro.

Verwacht wordt dat het Tsipras vanavond zal lukken om de deal door het parlement te krijgen. Hij krijgt daarbij steun van enkele pro-europese oppositiepartijen die positief zullen stemmen. Zijn eigen partij, Syriza, is echter sterk verdeeld. De vraag is zelfs of deze regering wel zal aanblijven. Mogelijk zal Tsipras genoodzaakt zijn om een nieuwe regering te vormen.

Een aantal van Tsipras’ ministers heeft al aangekondigd niet te willen stemmen voor de deal, omdat die volledig indruist tegen de verkiezingsbeloften van de partij. Ook de viceminister van Financiën, Nadia Valavani (foto), heeft haar ontslag ingediend. “Deze overeenkomst is een grafsteen voor ons land”, steld zij in haar open brief aan de minister waarin ze haar ontslag aankondigde. Ook oud-minister van Financiën Yanis Varoufakis heeft zich al sterk uitgesproken tegen het verdrag.

Greece's deputy finance minister Nadia Valavani looks on during the Syriza party's parliamentary group meeting at the Greek Parliament in Athens on July 15, 2015.  Greece gears up for a crucial parliamentary vote on draconian reforms demanded by eurozone creditors in exchange for a huge new bailout, in what could be Prime Minister Alexis Tsipras's toughest political test yet. AFP PHOTO/ LOUISA GOULIAMAKI
AFP PHOTO/ LOUISA GOULIAMAKI

De regeringspartijen Syriza en de Onafhankelijke Grieken hebben samen 162 van de 300 parlementszetels. Zeker dertig leden van Syriza hebben al openlijk bezwaar gemaakt tegen de deal. Tsipras zal de steun van de oppositiepartijen dus hard nodig hebben.

Een overbruggingskrediet
De Europese Commissie wil Griekenland een overbruggingskrediet van zeven miljard euro geven om het euroland door de maand juli te helpen. Dat heeft vicevoorzitter Valdis Dombrovskis vandaag aangekondigd. De Commissie wil daarvoor een fonds inzetten dat mee gegarandeerd wordt door lidstaten die geen lid zijn van de eurozone.

Griekenland en de andere eurolanden bereikten maandag een akkoord over de voorwaarden voor een nieuw steunprogramma, maar het zal zelfs in het meest gunstige scenario nog weken duren vooraleer Athene de eerste fondsen kan ontvangen. Intussen heeft het land al een betalingsachterstand van ruim twee miljard euro bij het Internationaal Monetair Fonds en moet maandag 3,5 miljard euro terugbetaald worden aan de Europese Centrale Bank.

De Commissie stelt daarom een overbruggingskrediet van zeven miljard euro voor. Voorwaarde is dat het Griekse Parlement vaavond de beloofde eerste batterij hervormingsmaatregelen goedkeurt. De lening moet binnen drie maanden terugbetaald worden met geld uit het toekomstige steunprogramma.