Waarom kussen we eigenlijk?

Een liefdevolle kus op de lippen is een universeel symbool voor liefde. Tenminste, dat denken we vaak en dat is ook wat wetenschappers altijd gedacht hebben. Tot nu. Een nieuwe studie toont aan dat mensen in slechts 46% van alle samenlevingen hun geliefde een kus op de lippen geven. Meer nog: in veel culturen wordt dat als afstotelijk beschouwd. Dat schrijft de BBC op basis van een Amerikaans onderzoek.

Volgens anthropoloog William Jankowiak van de Universiteit van Nevada, die de studie uitvoerde, is kussen mogelijk een Westerse uitvinding, die bovendien nog niet eens zo lang bestaat. Om te verklaren hoe kussen ontstaan is, kijken de onderzoekers naar het gedrag van dieren. De meeste dieren –behalve sommige primaten- kussen niet.

Wat dieren wel doen, is elkaars lichaamsgeur opsnuiven. Op basis van de geur die een potentiële partner verspreidt, weten dieren of het om een goede ‘catch’ gaat. De reukzin van mensen is minder goed ontwikkeld, maar ook bij ons zou geur een belangrijke rol spelen. En dan is kussen een ideale manier om dichtbij te komen en de feromonen van onze sparringpartner in ons op te nemen.