Snelwegwinkels zijn tot 80% duurder

A picture taken on March 22, 2012 in Paris, shows Esso logos at an Esso petrol station. ExxonMobil's Esso is to soon make an announcement on its plan to sell a part of its petrol stations to an operator who would keep the brand, as reported today by Esso CEO Francis Duseux. AFP PHOTO THOMAS SAMSON

Een extra portie suiker of cafeïne onderweg komt je duur te staan. Dat is de belangrijkste conclusie van het experiment van het Franse automagazine Caradisiac, dat het exacte prijsverschil tussen enkele courante producten in een Esso- en een Carrefour-winkel op vijftig kilometer van de snelweg berekende.

Uit de analyse blijkt dat je voor bijvoorbeeld een flesje water onderweg maar liefs vier keer meer neertelt. Een literfles San Pellegrino kost in de supermarkt 0,57 euro, terwijl je er in een Esso-winkel naast de snelweg 2,4 euro voor betaalt. Ook voor Coca Cola moet je onderweg een pak meer betalen: een halve liter Cola kost in de Esso 1,9 euro, terwijl je er in de supermarkt maar één euro voor moet neertellen. Dat is toch al snel 90% meer.

Ook de prijzen voor versnaperingen liggen aanzienlijk hoger. Voor een pakje kauwgom van Freedent betaal je al snel 1,45 euro, terwijl je er in de supermarkt slechts 0,61 euro of zo’n 138% minder voor neertelt. Verder zijn ook Pringles-chips en Maltesers beide zo’n dikke 80% duurder wanneer je ze onderweg in een Esso-shop koopt.

Total, die in zijn snelwegwinkel jaarlijks 130 miljoen klanten langs de kassa ziet passeren, verklaarde aan het magazine dat de hoge huurprijzen van deze winkels en de hoge personeelskosten aan de basis liggen voor deze markante prijsverschillen.