Naar de haaien

Wat zijn de meest dodelijke dieren op aarde? Dankzij taferelen uit de films Jaws en Deep Blue Sea zullen heel wat mensen haaien gokken. Toch zijn deze roofdieren heel wat minder gevaarlijk dan je misschien zou denken. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Vandaag is het Shark Awareness Day, en worden haaien in de bloemetjes gezet. Experts wijzen er op dat haaien niet zo gevaarlijk zijn als veel mensen denken. Van de vele soorten zijn er slechts enkele die mensen aanvallen. Zo zijn haaien lang niet de meest dodelijke dieren in de wereld. Jaarlijks overlijden gemiddeld tien mensen door een shark attack. Om dat aantal even in perspectief te zetten, somde de website Good andere dieren op die veel dodelijker zijn.

Killer op kop is de mug. Met zo'n 725.000 sterfgevallen per jaar is het irritante insect het gevaarlijkste dier ter wereld. Wij zelf, de mensen, staan dan weer in voor zo'n 475.000 dodelijke slachtoffers per jaar. De zoetwaterslak staat verrassend genoeg op de derde plaats, met zo'n 110.000 slachtoffers per jaar.

Wat verder in het lijstje staan slangen (50.000), honden (40.000), krokodillen (1.000), nijlpaarden (500), olifanten (100) en leeuwen (100). Net zoals haaien zijn ook wolven verantwoordelijk voor slechts tien stergevallen per jaar. Check onderstaande video voor een mooi overzicht.

sdf