Chinese vrijwilliger moet Antwerpen promoten

14072015 Antwerpen DanDan De provincie verwelkomt de Chinese DanDan in het Centraal Station Van Antwerpen

Om Antwerpen te promoten als vakantiestek zocht de provincie Antwerpen letterlijk een Chinese vrijwilliger. Uiteindelijk werd gekozen voor de 23-jarige Zhao Dandan. Nog tot 16 augustus trekt ze onder het mom van ‘De Toerende Toerist’ van hot naar her om deel te nemen aan zoveel mogelijk activiteiten. Vandaag werd ze als verrassing opgewacht in het station van Antwerpen Centraal, fanfare en resem naambordjes incluis. 

14072015 Antwerpen DanDan  De provincie verwelkomt de Chinese DanDan in het Centraal Station Van Antwerpen

“Dit had ik niet verwacht”, roept ze al schaterlachend uit. Ondanks de lange vlucht oogt Dandan aanstekelijk vrolijk, fris en sprankelend als een net open getrokken fles cava. Dat de spring-in-‘t-veld bruist van het enthousiasme is meteen duidelijk. “Ik vond het een briljant idee om een Chinese student uit te nodigen om een bepaalde regio te promoten. Het is een uniek project waar ik onmiddellijk deel van wou uitmaken”, steekt ze opgetogen van wal.

Chocolade en smurfen

Ook al zette ze nog nooit voet aan wal in België, ze is enorm benieuwd naar ons land. “Tijdens de Shanghai Expo van 2010 heb ik het paviljoen van de Europese Unie bezocht. Vooral de Belgische chocolade maakte een verplettende indruk.” (lacht) “In China blijft chocolade meestal twee jaar goed, terwijl die van jullie binnen de zes uur moest opgesmikkeld worden. Een echte, verse lekkernij.”

Om niet helemaal aan het clichébeeld van chocolade, frietjes en bier te voldoen, kent ze België ook van de smurfen. “Als kind was ik enorme fan van de reeks. Je moest me van het scherm wegsleuren. Maar wees gerust, nu ik ouder ben is mijn kennis over België wel uitgebreid. Ik ken Brussel bijvoorbeeld als de hoofdstad van de Europese Unie en Antwerpen als een gevestigde haven-, diamant- en modestad.”

kds_antwerpen_dandan

Ook al stond ze te popelen om ons land, en meer bepaald Antwerpen, te verkennen, toch heeft ze even getwijfeld om door te gaan met de plannen. “Vlak voor mijn vertrek is mijn vader ziek geworden en moest hij opgenomen worden in het ziekenhuis. Op dat moment wou ik alles afblazen en voor hem zorgen, maar uiteindelijk overtuigde hij me om toch door te zetten. Hij was zo trots dat uitgerekend ik uit 1,3 miljard Chinezen was gekozen en vond dat ik deze kans niet kon laten liggen.”

Zo gezegd, zo gedaan. In speedtempo begon ze aan haar voorbereidingen. Nu kan ze welgeteld drie woorden Nederlands – hallo, vaarwel en dankuwel – en probeert ze vooral haar zenuwen de baas te worden. “Ik kan niet wachten om aan deze trip te beginnen, maar tegelijkertijd is het heel spannend en ben ik enorm zenuwachtig. Ik ben thuis zelfs nog naar de kapper geweest omdat ik een goede indruk wou maken.”

Van Tomorrowland tot klavertjes plukken

In totaal staan er 35 activiteiten op 23 verschillende locaties op het programma. Zo gaat ze onder meer klavertjes plukken in Kalmthout, brengt ze een bezoek aan een kinderboerderij in het Rivierenhof en gaat ze cultuur snuiven in het ModeMuseum. Naar eigen zeggen kijkt ze vooral uit naar Tomorrowland en de overnachting in een boomhut. “Maar waar deze hele ervaring voor mij eigenlijk om draait, is nieuwe mensen leren kennen. Ik ben een echte globetrotter en hou ervan om nieuwe plaatsen te ontdekken en te proeven van lokale keukens.” Die verwachtingen zitten wel snor, wetende dat ze elke avond bij een verschillend gastgezin verblijft.

Wie de avonturen van Dandan wilt volgen, checkt best haar blog, Twitter, Facebook en Instagram.

#Dandan15

A photo posted by De Toerende Toerist (@provincieantwerpen) on

Door Liesbeth De Corte