Japanse tros druiven geveild voor 7.300 euro

Een miljoen yen, ofwel net iets minder dan 7.300 euro. Dat is de prijs die een Japanner betaald heeft voor één trosje druiven. 

Op de eerste veiling van het jaar in Kanazawa, zo’n 300 kilometer ten noordwesten van Tokio, is er een recordbedrag betaald voor een trosje druiven. Voor 26 Ruby Roman-druiven telde Masayuki Hirai, de chef-kok van het Nikko hotel in Kanazawa, één miljoen yen neer. Dat komt neer op 38.500 yen (zo’n 280 euro) per druif. Volgens het lokale ministerie van Landbouw heeft elke druif de grootte van een pingpongbal en wegen ze minstens twintig gram per stuk.

Al zal het de chef niet per se om de kwaliteit van de druif te doen zijn. Hirai gaf aan de media te kennen dat hij strikte orders had gekregen dat hij de veiling voor de druiven moest winnen, tegen welke prijs dan ook. Waarschijnlijk wil de lokale toeristische sector de opening van de nieuwe Shinkansen (de Japanse hogesnelheidstreinen) extra in de verf zitten. Overdreven prijzen voor fruit zijn immers steeds voorpaginanieuws in Japan.

Het is lang niet de eerste keer dat er in Japan astronomische bedragen worden geboden voor fruit. Eerder dit jaar werd er anderhalf miljoen yen (net geen 11.000 euro) betaald voor een paar Yubari meloenen. In het zuiden van Japan gingen twee mango’s recent nog onder de hamer voor 300.000 yen (2.200 euro).