Wie tegen zichzelf praat is niet gek maar geniaal

SONY DSC

Tegen jezelf praten wordt meer dan eens geassocieerd met gestoorde, eenzame of oude mensen en dronkenlappen. Maar zelf maken we er ons ook wel eens schuldig aan. Toch moeten we er niet beschaamd om zijn. 

Volgens een nieuwe studie uit the Quarterly Journal of Experimental Psychology blijkt immers dat mensen die tegen zichzelf praten niet gek zijn, maar geniaal.

Zoeken

In een eerste experiment kregen 20 mensen de opdracht om een bepaald object te vinden in een supermarkt, bijvoorbeeld een brood of een appel. Tijdens de eerste zoektocht moesten ze dat in stilte doen. Tijdens de tweede ronde moesten ze de naam van het item luidop zeggen. Wat blijkt? Tijdens de tweede ronde werd het voorwerp in kwestie veel sneller gevonden.

Als je iets wil vinden, is het luidop benoemen wel enkel nuttig als je weten hoe het voorwerp eruit ziet, ander breng je jezelf alleen maar in de war. “Tegen jezelf spreken is enkel nuttig als je weet hoe een bepaald voorwerp eruit ziet. Als je bijvoorbeeld bananen zoekt, en je weet dat je bananen krom en geel zijn, achtiveer je een deel van je hersenen dat je helpt bij je zoektocht”, legt psycholoog Gary Lupya uit aan Elite Daily.

Gedachten op orde zetten

Luidop tegen jezelf tetteren is eigenlijk hetzelfde als het ordenen van de duizende gedachten die door je hoofd spoken. “Het helpt om te bekijken wat echt belangrijk is in je leven en belangrijke beslissingen te nemen”, zegt psychologe Linda Sapadin. In feite ben je dan je eigen therapeut.

Bereiken van je doelen

To-do-lijstjes maken zijn soms overweldigend. Stap voor stap luidop overlopen wat je moet doen, is een pak aangenamer. “Door luidop je doelen op te sommen, ben je aandachtiger, heb je je emoties beter in de hand en word je minder snel afgeleid.” Alleen maar voordelen dus. Praat dus in het vervolg maar lekker tegen jezelf en laat de mensen maar raar kijken. Er zijn wel ergere dingen in de wereld.