«Zonnen is gevaarlijker dan autorijden»

We weten het al langer: uren bakken in de zon is gevaarlijk. Volgens een nieuwe studie brengt zonnen zelfs meer risico’s met zich mee dan je begeven in het verkeer. 

Concreet waarschuwen experts dat er steeds meer mensen overlijden door huidkanker dan door een auto ongeval. «Steeds meer mensen lijden aan huidkanker», zegt Walayat Hussain, dermatoloog en huidkankerexpert bij het Leeds Teaching Hospital, bezorgd tegen The Daily Mail. Een van de grootste risico’s voor het ontwikkelen van melanoomkanker is UV-straling. «Mensen zijn zich vandaag de dag meer bewust van de gevaren, maar heel wat jongeren zijn nog steeds overmoedig en denken dat een bruine teint hen niet zal schaden. Deze mentaliteit kan desastreuze gevolgen hebben.»

Zo blijkt uit een onderzoek van het spraytanbedrijf AURA dat er in 2012 25% meer dodelijke gevallen zijn van huidkanker dan van auto ongelukken. In het Verenigd Koninkrijk zijn er bijvoorbeeld 2.148 mensen gestorven door melanoomkanker, in vergelijking met de 1.713 dodelijke slachtoffers van verkeersongelukken.

Volgens Hussain is een goede bescherming van de huid dus onontbeerlijk. De zon mijden, jezelf goed insmeren en geen zonnebank gebruiken dus. Enkel op deze manier zal men er in slagen om het aantal gevallen van huidkanker terug te dringen.