Waarom we vroeger in bed moeten kruipen

Te weinig slaap levert je niet alleen wallen op. Volgens experts tast het ook je gezondheid en de economie aan. 

Naast nagels die over een bord krassen, is een wekker voor heel wat mensen het meest onaangename geluid. Elke ochtend fris en monter uit bed stappen, lijkt voor de overgrote meerderheid dan ook een onmogelijke opdracht. In de vroege uurtjes is snoozen daarentegen een favoriete bezigheid. Vroeger onder de wol kruipen zou dat probleem kunnen verhelpen, beweren verschillende experts.

Een eerste vraag die we onszelf kunnen stellen, is waarom we snoozen? Niet omdat we perse vroeger moeten opstaan, maar wel omdat we steeds op een later tijdstip in bed kruipen. Niet alleen het mooie weer of een aanhankelijk lief berooft ons van onze slaap maar voornamelijk de televisie, computer en smartphone verstoren je nachtrust.

Dat is problematisch, want te weinig slaap kan heel wat schade berokkenen aan je gezondheid. Niet alleen vermoeid rijden is enorm gevaarlijk, maar te veel slapeloze nachten zijn gelinkt aan een resem mentale en fysieke problemen zoals stress, depressie, obesitas, kanker en beroertes.

Volgens de ‘American Psychological Associaten’ zou een uur langer slapen ons gelukkiger maken en ons concentratievermogen een enorme boost geven. Anderzijds tast slaapgebrek de arbeidsproductiviteit aan. Volgens The Wall Street Journal kost vermoeidheid de Amerikaanse economie jaarlijks maar liefst 63,2 miljard dollar, of 57,2 mijard euro. Op tijd in bed kruipen is dus de boodschap.