SmartCap wekt indommelende werknemers

Australische ontwerpers zijn op de proppen gekomen met de SmartCap, een technologie die moet voorkomen dat werknemers tijdens hun dagtaak hun aandacht laten verslappen en uiteindelijk in slaap vallen.

Vooral voor beroepen waarbij het concentratievermogen van de werknemer van levensbelang is, zou deze SmartCap bijzonder handig kunnen zijn. Op het eerste zicht heeft de SmartCap veel weg van een banale baseball-pet, maar dit slimme hoofddeksel registreert de elektrische activiteit van de hersenen en reageert met een alarmsignaal indien de eigenaar van de pet dreigt weg te zinken in een microslaap.

Momenteel wordt de technologie uitgetest door het mijnbedrijf Rio Tinto in Hunter Valley. Daar worden de chauffeurs verplicht om met hun supervisoren een vermoeidheidsmanagement te bespreken indien bij metingen is gebleken dat ze zich in de groep met het hoogste slaaprisico bevinden.

«De werkgever zou samen met de werknemers strategieën kunnen bespreken die het gevaar op vermoeidheid kunnen verminderen», legt Dan Bongers, één van de ontwikkelaars van de SmartCap, uit aan express.nl. «De bedrijven die de pet getest hebben, zijn zonder uitzondering positief», besluit hij.

In Australië, Amerika en Afrika zijn inmiddels al duizend exemplaren van de SmartCap operationeel. Veel betrokken bedrijven hebben hun arbeidsorganisatie al aangepast aan de resultaten van de metingen, zodat de vermoeidheid van de werknemers structureel vermindert.