Griekenland sleept zich door de laatste onderhandelingsfase

Tot twaalf uur gisterennacht had de Griekse premier de tijd om de hervormingsvoorstellen klaar te stomen die de andere eurolanden moeten overtuigen om Athene opnieuw financiële steun te verlenen en zo een Grexit te vermijden. Dit weekend zal blijken of deze voorstellen voldoende zijn om de onderhandelingen terug op te starten.
door
Mare
Leestijd 2 min.

Wat staat er de komende dagen te gebeuren?

Vandaag zullen de Europese Centrale Bank (ECB), de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de voorstellen voor het eerst onder de loep nemen en analyseren op een wettelijk niveau. Op zaterdag zullen de ministers Financiën van de Eurozone om 13 uur samenkomen om dezelfde voorstellen opnieuw te bespreken. Een dag later zullen de leiders van de Eurogroep en de Europese Unie bijeenkomen in Brussel en beslissen om de noodsteun aan het land al dan niet te verlengen. Indien er geen akkoord bereikt wordt, gaat de geldkraan voor Griekenland onherroepelijk dicht en is een bankroet van het land onafwendbaar, met een zeer waarschijnlijke Grexit tot gevolg.

Hoe zien de voorlopige voorstellen van Griekenland eruit?

Bij het ter perse gaan van deze krant waren de volledige voorstellen nog niet bekend, maar in de Griekse media zijn er her en der wel al details gelekt. Volgens het dagblad Kathimerini zou Tsipras werken aan hervormingen die zo'n 12 miljard extra zouden moeten opleveren. Dat is beduidend meer dan de 8 miljard euro die tot dusver was voorzien, maar de drooglegging van het kapitaalverkeer heeft de Griekse economie verder in de afgrond gestort. Eerst werd er nog gehoopt op groei, maar intussen is het duidelijk dat de economie dit jaar waarschijnlijk met 3% zal krimpen.

Verder zou Tsipras onder meer de btw voor hotels willen optrekken van 6,5 naar 13% en voor restaurants van 13 naar 23%, schrijft de krant Naftemboriki. Ook de omstreden vastgoedbelasting zou in 2015 en 2016 blijven bestaan, wat jaarlijks 2,6 miljard euro in het laatje moet brengen. De regering zou de vennootschapsbelasting optrekken van 26 naar 28% en ook bereid zijn om zowat alle vormen van vervroegd pensioen af te schaffen.

Het is echter maar zeer de vraag of Tsipras deze voorstellen voorbij de oppositiepartijen zal weten te loodsen.

Hoe is de huidige situatie in Griekenland?

De Griekse banken zijn nu al bijna failliet en worden enkel overeind gehouden met de laatste resten van een kredietvoorziening van de Europese Centrale Bank. De instellingen zijn meer dan een week geleden gesloten om te voorkomen dat de Grieken massaal geld opnemen en de banken omvallen. Burgers kunnen bij de automaat per persoon maximaal 60 euro per dag afhalen. Volgens de voorzitter van de Griekse branchevereniging van banken is er nog tot maandag geld in kas.