5 dingen die je niet mag zeggen tegen mensen die op dieet zijn

Vermageren is niet eenvoudig. Zeker niet als je telkens vervelende vragen voorgeschoteld krijgt. Probeer daarom deze uitspraken te vermijden als een goede vriend of vriendin van je probeert af te vallen.

  1. Kom, we gaan naar die lekker pizzeria

Wanneer iemand probeert af te vallen en jij bakt net haar lievelingskoekjes of neemt haar mee naar haar favoriete (fastfood)restaurant, dan ben je geen goede vriend.  Als je zin hebt in iets calorierijk en ongezond, bel dan niet naar je vriendin, maar spreek later af. Als je toch samen uit gaat eten, kies dan een plek waarvan je weet dat ze ook gezonde alternatieven aanbieden. Of nog beter: laat de andere persoon de plaats kiezen.

  1. Jij moet toch helemaal niet afvallen?

Lijkt deze uitspraak heel onschuldig? Vergis je niet, het zal in het verkeerde keelgat schieten. Je kan maar beter de woorden ‘dik’ en ‘mager’ uit je woordenboek schrappen. Je geeft ongewild een oordeel over hoe we eruit zien, wat niet meteen te maken heeft met een gezonde levensstijl.

Bovendien kan je best je mond houden, tenzij het fysiek slecht is voor de andere persoon om gewicht te verliezen. Als vriend moet je de andere steunen en niet je mening geven of die andere persoon al dan niet moet afvallen. Vertrouw erop dat je vriend een goede keuze maakt voor zichzelf.

  1. Ga je dit eten? Ik dacht dat je probeerde af te vallen

Het is niet omdat jij zelf eens gewicht verloor door enkele sapjes te drinken, een artikel las, iets op tv zag of enkel cayennepeper en limoenen eet dat je een voedingsexpert bent. En als je al een diëtist zou zijn, zou je zoiets nooit zeggen. Vergeet niet dat je haar moet helpen en  steunen. Ze mag zich niet als een mislukkeling voelen, het jouw taak is om dat te vermijden.

  1. Gaan we iets drinken?

Hoeveel mannen beginnen op Ryan Gosling te lijken als je al een aantal cocktails op hebt? Het klinkt dus aanlokkelijk, maar van alcohol krijg je honger. En weinig eten en alcohol drinken, is ook geen ideale combinatie. Bovendien bevatten alle lekkere drankjes ook een hoop calorieën.

  1. Heb je het nieuwe sapje / het laatste Hollywood-dieet / Paleo al geprobeerd?

Hypes komen en gaan voor een reden. Misschien werken de diëten  uiteindelijk wel, het is meestal onmogelijk ze vol te houden. Ze aanraden aan iemand heeft twee negatieve gevolgen. Gezond eten en gehypete diëten volgen zijn niet hetzelfde. En bovendien heeft je vriendin voor zichzelf al een goed plan uitgestippeld. Het is dus geen goed idee om haar van gedacht te doen veranderen.