Facebook maakt icoontjes gendervriendelijk

Facebook heeft enkele subtiele veranderingen aangebracht in zijn icoontjes. Zo heeft het vrouwelijke silhouet een meer prominente positie gekregen, om gelijkheid te bewerkstelligen ten opzichte van het mannelijke figuurtje.

Bij het ‘vriendschapsicoontje’, waar je nieuwe vriendschapsverzoeken kan zien, stond het vrouwelijke silhouet tot voor kort in de schaduw van de man. Daaraan komt de sociaalnetwerksite nu tegemoet, door beide geslachten even groot en naast elkaar af te beelden.

Ook bij het icoontje ‘nieuwe groepen’ greep Facebook in. Daar stond de vrouw afgebeeld met twee mannen. Een man stond op de voorgrond, de andere man en de vrouw stonden op de achtergrond. Inmiddels is het de vrouw die op de voorgrond staat, met twee mannen op de achtergrond. De vrouw is dus nog in de minderheid, maar neemt wel de meest prominente plaats in.

V7XDAiC

Caitlin Winner, designmanager bij Facebook, heeft de doorgevoerde veranderingen uitgelegd in een blogpost op Medium. “Als vrouw, opgeleid op een vrouwencollege, was het niet moeilijk om de symboliek van de huidige iconen te zien: de vrouw staat letterlijk in de schaduw van de man”, stelt ze.

Bovendien was het silhouet van de vrouw slecht ontworpen, vindt Winner. “Het mannenicoon was symmetrisch, op het kapsel na. Maar bij de vrouw was de schouder afgesneden.” Volgens de designmanager gingen met het oude icoon geen slechte bedoelingen gepaard, maar betrof het een onzorgvuldigheid van de ontwerpers.

De veranderingen zijn tot dusver enkel zichtbaar in de mobiele versie van Facebook. Op de desktop-versie werd de verandering nog niet doorgevoerd, aldus The Verge.