Brandweerkazernes wereldwijd staan stil bij 30.000ste Last Post

Vanavond om 20 uur blazen de klaroenblazers van de Ieperse brandweer de 30.00ste Last Post onder de Menenpoort. In brandweerkazernes over de hele wereld zal worden stilgestaan bij die unieke gebeurtenis. 
door
Eldrid
Leestijd 1 min.

De Last Post is het klaroengeschal dat in het Britse en andere legers het einde van de werkdag aankondigde. Sinds 1928 organiseert The Last Post Association in Ieper elke avond een plechtigheid onder de Menenpoort, en elke dag om 20 uur - ongeacht de weersomstandigheden - weerklinkt daar het klaroengeschal om de gesneuvelden uit WO I te herdenken.

In 1935, grote foto bovenaan: uit 1944 / Foto Last Post Association

 

Alleen tijdens de oorlogsjaren 1940-1944 werd de Last Post niet geblazen. De locatie is symbolisch, want op de Menenpoort staan de namen van 54.897 soldaten uit het voormalige Britse Gemenebest van wie de lichamen nooit zijn teruggevonden.

Van de VS tot de Filipijnen

Voor de speciale jubileumeditie van vanavond organiseert de provincie West-Vlaanderen samen met de Last Post Association een 'Ode aan de Ode'. Ceremoniemeester van de plechtigheid is Wim Opbrouck, die vlak voor de plechtigheid zijn ode zal brengen.

De 30.000ste Last Post wordt wereldwijd live uitgezonden, en is vanaf 20 uur te volgen op Canvas. In meer dan 160 brandweerkazernes en andere verzamelplaatsen - onder meer in de VS, Australië, de Filipijnen, India en Groot-Brittannië - wordt het even stil gemaakt en zal de ceremonie ook worden gevolgd. Ook tientallen brandweerkazernes in eigen land doen mee. Meer info en een overzicht vind je hier.