Rusland verspreidt folders voor veilige selfies

Selfies blijken een zaak van leven of dood voor de echte fans. Sommige Russen gaan helemaal tot het uiterste voor een originele of gedurfde selfie, soms zelfs met dodelijke gevolgen. Zo schoot een 21-jarige vrouw uit Moskou zichzelf in het hoofd nadat ze poseerde met een pistool voor een selfie. Ondanks zware verwondingen overleefde ze het incident, maar anderen hadden niet zoveel geluk. In mei liet een 17-jarig meisje uit Sint-Petersburg het leven nadat ze hoogspanningsdraden vastgreep terwijl ze een spoorbrug beklom voor een fotootje van zichzelf. Eerder nog kwamen twee jongeren om in een ontploffing in de Oeral, omdat ze een selfie met een granaat wilden nemen.

“We hebben jammer genoeg gemerkt dat het aantal incidenten veroorzaakt door liefhebbers van selfies constant aan het stijgen is”, zei Yelena Alexeyeva, een assistent van de Russische minister van Binnenlandse Zaken, aan AFP. “Sinds het begin van het jaar zijn er een honderdtal ongevallen geweest waarbij iemand gewond raakte. Selfies leidden zelfs tot een groot aantal dodelijke ongevallen”, voegt Alexeyeva toe.

SelfieRus SelfieRus2

Het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken lanceert daarom een campagne voor veilige selfies. Vanaf dinsdag worden er folders uitgedeeld met tips die selfiefanaten moeten behoeden voor ongevallen. De pictogrammen lijken vanzelfsprekend maar het aantal dodelijke ongevallen, ook buiten Rusland, lijkt er toch op te wijzen dat sensibilisatie niet overbodig is.