De geheimen van de 1%: hoe word je superrijk?

De wereld telt momenteel 1.826 dollarmiljardairs. Daar zitten drie Belgen bij: de Waalse investeerder Albert Frère, de zakenman van Oezbeekse origine Patokh Chodiev en sinds kort Marc Coucke. Maar hoe word je er zelf een? 
door
Eldrid
Leestijd 2 min.

Econoom Sam Wilkin deelt in zijn boek 'Wealth Secrets of the 1%: How the Super Rich Made Their Way to the Top' de geheimen achter het fortuin van de rijksten der aarde, zoals Virgin-topman Richard Branson (foto).

Dat fortuin omvat niet alleen enkele blinkende bolides en een vakantievilla in Toscane, maar ook "privéhelikopters en jachten, lichtarmaturen met diamanten, gigantische buitenverblijven en privé-eilanden", zo klinkt het in de Britse krant The Daily Telegraph. Na jarenlang onderzoek kwam Wilkin tot deze tips:

  • Kies een sector waarin je een monopolie kunt starten. De Mexicaanse miljardair Carlos Slim was de rijkste persoon ter wereld tussen 2010 en 2013, en dankte dat aan de Mexicaanse telecommarkt die hij volledig in handen had.
  • Breid zo snel mogelijk uit. Amazon hoefde in de beginjaren niet winstgevend te zijn, zolang de website maar gestaag werkte aan zijn imago van winkel waar je echt alles kunt kopen. Daardoor staan investeerders nu te drommen om er een graantje of twee van mee te pikken.
  • De slechtste plaats om zaken te doen is de beste. Je kunt gemakkelijker en sneller een opkomende markt domineren waar er geen concurrentie is, dan wanneer je eerst alle andere spelers buiten spel moet zetten.
  • Neem risico's met het geld van anderen. Doe je uiterste best om investeerders aan te moedigen hun geld in jouw project te steken, en neem dan risico's met hun geld in plaats van het jouwe.
  • Hou het eigendomsrecht in eigen handen. Bill Gates' Microsoft had ooit een aandeel van maar liefst 95% in de markt van de besturingssystemen, en dat dankzij patenten en eigendomsrechten.
  • Zet ingewikkelde wetgeving naar je hand. Het is eenvoudig om de regels met een korreltje zout te nemen als bijna niemand ze snapt.
  • Richt netwerken op. Telecom- en scheepvaartnetwerken hebben veel miljardairs hun fortuinen bezorgd door alle concurrentie dood te knijpen.