Chinese beurzen buffelen verder omlaag

Investors sit in front of a screen showing market movements in a stock firm in Hangzhou, eastern China's Zhejiang province on July 8, 2015. China's benchmark Shanghai stock index was down more than 4.5 percent by mid-morning as additional government moves failed to shore up the tumbling market and contagion began to spread elsewhere. AFP PHOTO CHINA OUT

Bijna de helft van de Chinese bedrijven heeft zijn beurshandel stilgelegd. De bedrijven panikeren omdat de beurs blijft crashen.

Een groot deel van de Chinese bedrijven heeft gisteren de handel in hun aandelen stilgelegd. In totaal gaat het om 1.323 ondernemingen. In Shanghai was dat het geval bij 353 bedrijven, of 32 procent van alle noteringen. Op de beurs in Shenzhen waren dat er 970, of 55 procent van het totaal aan genoteerde bedrijven.

De bedrijven zijn in paniek omdat de Chinese beurzen al wekenlang sterk dalen. Chinese aandelen zijn sinds half juni gemiddeld bijna een derde minder waard geworden, dat is een gigantisch verlies van waarde. De crash komt er nadat de beurs een jaar lang spectaculair gestegen was. Toen al waarschuwden waarnemers dat die hausse niet kon blijven duren. Een van de redenen voor de stijging was dat veel gewone Chinezen de weg naar de beurs vonden, vaak met geleend geld. Nu de verliezen zich opstapelen, trekken velen onder hen zich terug.

De Chinese overheid heeft inmiddels nieuwe maatregelen, zoals het leveren van liquiditeit, aangekondigd om de markten te ondersteunen. Die volgen op eerder genomen stappen als verplichte aandeleninkopen door staatsgerunde fondsen, het verbieden van beursgangen en nieuwe aandelenuitgiftes en renteverlagingen.

Opmerkelijk: het bloedbad op de Chinese beurzen draagt een groene in plaats van een rode kleur. In China worden dalende koersen immers in het groen weergegeven, terwijl rood op een stijging duidt.