Grieken storten zich op de bitcoins

This picture taken on June 20, 2014, shows an entrance of La Maison du Bitcoin in Paris. AFP PHOTO / STEPHANE DE SAKUTIN

De ingevoerde kapitaalcontroles maken het in Griekenland onmogelijk om overschrijvingen naar het buitenland te doen, maar de Grieken blijven niet bij de pakken zitten. Steeds meer Grieken tonen interesse in de virtuele munt Bitcoin, de enige legale manier waarop ze gemakkelijk geld naar het buitenland over kunnen schrijven. Dat bericht Express.nl.

Verder speelt ook de angst dat bankrekeningen verplicht zullen worden omgezet in gedevalueerde drachmen mee in de populariteit van de bitcoins, zo bericht Reuters. Exacte cijfers over de Griekse aankopen van Bitcoins zijn er niet, maar volgens Thanos Marinos, de oprichter van het enige Bitcoin-wisselkantoor in het land, is de stijging spectaculair. Tussen mei en juni zou het aantal klanten van BTCGreece verviervoudigd zijn, waarbij er gemiddeld voor ongeveer 700 euro aan bitcoins gekocht werd.

Geld veilig stellen
Volgens Marinos zijn de bitcoins voor de Grieken een manier om hun geld veilig te stellen indien Griekenland uit de euro zou stappen. Als de Griekse overheid alle bankrekeningen verplicht zou omzetten in de gedevalueerde drachmen, zouden de virtuele bitcoin-rekeningen de dans kunnen ontspringen.

Maar dat is niet het enige. Volgens Adam Vaziri, directeur van de Britse Digital Currency Association, zijn de bitcoins ook een manier om geld op een vlotte en legale wijze naar het buitenland te versluizen. “Er zijn niet veel andere opties, tenzij men bereid is om diamanten te kopen,” zegt Vaziri aan Express.nl, “die zijn echter moeilijk te verplaatsen naar het buitenland.”

A Israeli man buys Bitcoins at the first Bitcoin ATM machine installed in the Middle East on June 11, 2014 at the Town-House TLV hotel in the Mediterranean coastal city of Tel Aviv. Bitcoin is a form of cryptography-based e-money that can be stored either virtually or on a user's hard drive, and offers a largely anonymous payment system. AFP PHOTO / JACK GUEZ
AFP / J. GUEZ

Niet zonder risico’s 
Toch is het omzetten van euro’s in bitcoins niet geheel zonder risico’s aangezien de waarde van deze virtuele munt sterk kan schommelen. Zo’n twee jaar geleden waren de bitcoins zo’n 1.200 dollar per stuk waard, maar amper een maand later verloren ze alweer 70% van hun waarde nadat een bekende Bitcoin-wisselbeurs gehackt en vervolgens geplunderd werd.

De afgelopen weken is de koers opnieuw gestegen. Analysten vermoeden dat speculanten de bitcoins aan het opkopen zijn omdat de interesse uit onder andere Griekenland, Spanje en Portugal vermoedelijk zal toenoemen.