Zeven tips voor een wittere glimlach

Children brushing teeth

Say cheese! Een selfie is pas geslaagd met een stralende glimlach. Wie wittere tanden wenst, kan een bezoekje brengen aan de tandarts of een bleach-sessie ondergaan. Maar gelukkig bestaan er ook minder ingrijpende en goedkopere manieren om je gebit een paar tinten lichter te krijgen. 

1. Poets in cirkels

Heel wat mensen poetsen fout: te hard en in horizontale lijnen. “Eigenlijk moet je circulaire bewegingen maken met je tandenborstel”, zegt Uchenna Okoye, een Londense tandarts en ‘smile director’ bij Oral-B, tegen The Daily Mail. Wie dit niet doet, mist de stukjes vlak onder het tandvlees. Een belangrijke plaats, want daar hopen de bacteriën en de tandplak zich op. “Wie verkeerd poetst, kan zijn tandglazuur beschadigen, en het tandvlees kan beginnen bloeden.”

Kortom, hou je aandacht bij elke poetsbeurt. Zo raadt Okoye aan om je te concentreren op enkele tanden tegelijkertijd. “Verdeel je mond in vier delen, en besteed evenveel tijd aan elk gedeelte. In totaal moet je minstens twee minuten zoet zijn.”

2. Gebruik een elektrische tandenborstel

Cirkelvormige bewegingen maken is een eitje met een elektrische tandenborstel. Bovendien verwijderen ze tot 70% meer tandplak dan gewone tandenborstels. Efficiëntie troef.

3. Kauw maximum tien minuten op kauwgom

Kauwgom is niet alleen een redmiddel om een slechte adem te maskeren met een aangename frisse muntgeur. Het verwijdert ook de viezigheid van je tanden. Maar te lang kauwen zorgt dan weer voor een hoop problemen, waarschuwt Okoye. “Omdat kauwgom zo zacht is, gaan je tanden na een tijd knarsen en knagen, waardoor ze kunnen beschadigen.” Kauw dus maximum tien minuten, of tot de smaak verdwenen is.

4. Maak tandpasta van aardbeien

Aardbeien, het rode fruit van de zomer, hebben een natuurlijk, blekend effect. “Aardbeien bevatten appelzuur, dat je tanden witter en glanzend maakt”, legt ze uit. Acht rijpe aardbeien vormen in combinatie met een halve koffielepel baking soda de ideale pasta.

5. Poets je tanden niet meteen na het ontbijt

Al van jongsaf aan krijgen we te horen dat we onze tanden moeten poetsen na elke maaltijd. Nu blijkt dat deze routine wel eens gevaarlijk kan zijn. “Veel mensen eten zure voedingsmiddelen bij het ontbijt, zoals citrusvruchten of fruitsap. Door na het ontbijt meteen naar je tandenborstel te grijpen, dringt dat zuur dieper in je tandglazuur en de laag die eronder ligt.” Beter zou zijn om je tanden te poetsen voor het ontbijt, of een halfuur na je maaltijd.

6. Vergeet niet te flossen

Ook al is het een belangrijk onderdeel van de mondverzorging, flossen is een vervelende taak die we meer dan eens – expres –  vergeten. Toch kan je het best elke dag doen. Met flosdraad kan je immers moeilijk te bereiken tandplak verwijderen, wat een stuk wittere tanden oplevert.

7. Schrob je tong

Wat mensen nog vaker vergeten dan flossen, is je tong schoonmaken. Nochtans is het dé ideale manier om een slechte adem te verhelpen. Met een borstel over je tong heen gaan, kan het aantal bacteriën in je mond immers flink verminderen.