Tour ontketent volksfeest in Antwerpen

De Ronde van Frankrijk heeft een ongeziene wielergekte teweeggebracht in Antwerpen. Onder een stralende zon stond het volk rijendik, van de Grote Markt tot aan de Scheldekaaien.

De Antwerpse binnenstad was voor de gelegenheid in een geel Tour-kleedje gehuld. Voor de start van de derde rit werd de gele loper uitgerold, sierden gele vlaggen het stadhuis en droeg het Brabostandbeeld de bekende gele trui. Na de 2.300 wielertoeristen die het voorbije weekend al kwamen fietsen, was het gisteren de beurt aan de profs.

20150706 - ANTWERPEN, BELGIUM: Swiss Fabian Cancellara of Trek Factory Racing wearing the yellow jersey of leader in the overall ranking ahead of stage 3 of the 102nd edition of the Tour de France cycling race, 159,5 km from Antwerp to Huy, Monday 06 July 2015. This year's Tour de France is taking place from 4 to 26 July. BELGA PHOTO LUC CLAESSEN
 

Gendarmerie

Grote namen als Fabian Cancellara (foto) en Greg Van Avermaet brachten 200.000 mensen op de been, wat het totaal over drie dagen op 300.000 bezoekers bracht. Op de slotdag begon de wielergekte al ’s morgens vroeg. Terwijl de Amerikaanse ex-winnaar Greg Le Mond nog rustig zijn hotelkamer buiten wandelde, heerste al een gezellige drukte op de Gedempte Zuiderdokken.

Uitgerekend op de plaats waar de Sinksenfoor werd verbannen, stonden de kleurrijke wagens van de reclamekaravaan ongeduldig te wachten. Onder het goedkeurend oog van de Antwerpse politie – die 300 extra manschappen had ingezet – én hun Franse collega’s van de ‘gendarmerie’.

IMAG1382

Peperdure fietsen

Om 11 uur vertrok de reclamestoet en werden de grijpgrage handen gevuld. De sponsoren van de Tour hadden snoep en gadgets meegebracht, tot groot jolijt van de talrijk opgedaagde kinderen.

In het zog van de reclamekaravaan bewogen de ploegbussen zich naar de Scheldekaaien. Daar werden de peperdure fietsen uitgestald voor de opwarming, wat de wielertoeristen en handtekeningenjagers deed watertanden.

20150706 - ANTWERPEN, BELGIUM: Illustration picture taken on the Grote Markt of Antwerp before stage 3 of the 102nd edition of the Tour de France cycling race, 159,5 km from Antwerp to Huy, Monday 06 July 2015. This year's Tour de France is taking place from 4 to 26 July. BELGA PHOTO LUC CLAESSEN
 

Delirium

Kort na het middaguur naderde de Scheldestad stilaan het hoogtepunt. Een voor een werden de renners voorgesteld, waarna ze zich onder luid applaus naar de Grote Markt begaven voor de start. Daar moest de politie mensen de toegang ontzeggen, omdat er te veel volk was.

Toen burgemeester Bart De Wever (foto) rond 13u10 de wedstrijd op gang schoot, was het delirium nabij. Vooral op de Leien werden de renners luidkeels aangemoedigd door vele rijen toeschouwers. Het inspireerde De Wever tot ambitieuze woorden. «We zetten alles op alles om in 2020 de Tour-start naar hier te halen», liet de N-VA’er optekenen.

20150706 - ANTWERPEN, BELGIUM: Flemish Minister-President Geert Bourgeois, Former Belgian cyclist Axel Merckx , Former French cyclist Bernard Thevenet, Antwerp Mayor Bart De Wever, Former French cyclist Bernard Hinault and Christian Prudhomme, cycling director of ASO (Amaury Sport Organisation) pictured at the start of stage 3 of the 102nd edition of the Tour de France cycling race, 159,5 km from Antwerp to Huy, Monday 06 July 2015. This year's Tour de France is taking place from 4 to 26 July. BELGA PHOTO LUC CLAESSEN
 

Groot scherm

Ook na de doortocht van de wielerhelden bleef de massa gisteren duchtig feesten in en rond de stad. Dat gebeurde onder meer in het Tour-dorp op de Groenplaats, een plek die ook de dagen voordien al populair was gebleken. Sommigen genoten van de vele spelletjes en de merchandising, anderen haastten zich naar een van de vele grote schermen om het vervolg van de etappe naar Hoei te volgen.

—————————————————————————————-

«Tour rijdt door onze achtertuin»

Elisa

Aan de Gedempte Zuiderdokken wachten Walter en Lutgarde Heughebaert vol ongeduld op de reclamekaravaan. Het gepensioneerde koppel bracht hun kleinkind Elisa mee. «Eigenlijk gaat de Tour door onze achtertuin, want we wonen hier vlakbij», lachen ze. Het trio staat al in de vroege voormiddag op post, omdat de 5-jarige Elisa een speciale missie heeft. «Ik ga proberen om zo veel mogelijk snoepjes en speelgoedjes te vangen», verzekert het meisje. Na de reclamekaravaan trekt het gezelschap nog richting Grote Markt. «Als koersliefhebbers willen we de start niet missen. Daarna gaan we snel naar huis, om de rest van de etappe op televisie te bekijken.»

«Ik hoop op Cancellara en Wellens»

Willem

Gewapend met klembord en stift loopt de 14-jarige Willem langs de ploegbussen op de Kaaien. Hij kwam met de trein vanuit Boechout om zijn collectie handtekeningen uit te breiden. «Het zal niet makkelijk zijn, want de renners zijn heel gespannen», beseft de tiener, die al sinds 9u30 in de binnenstad rondloopt. «Via via kon ik achterhalen dat Cancellara in het Hilton-hotel verbleef. Daar heb ik een kwartier lang tevergeefs op hem gewacht.» Toch blijft Willem vastberaden. De foto’s heeft hij op voorhand afgedrukt. «Thuis heb ik al zo’n 180 handtekeningen van renners, waaronder toppers als Nibali en Froome. Daar wil ik nu Contador, Cancellara en Wellens aan toevoegen.»

Matthias Adriaensen