Martin verovert geel met zege in kasseirit

20150707 - CAMBRAI, FRANCE: German Tony Martin of team Ettix - Quick-Step celebrates as he crosses the finish line to win stage 4 of the 102nd edition of the Tour de France cycling race, 223,5km from Seraing, Belgium, to Cambrai, France, Tuesday 07 July 2015. This year's Tour de France is taking place from 4 to 26 July. BELGA PHOTO DIRK WAEM

Tony Martin (Etixx-Quick.Step) heeft in Cambrai de kasseirit in de Tour gewonnen. De Duitser reed op 3 kilometer van de aankomst weg van een omvangrijke groep. Greg Van Avermaet was de eerste Belg, op plaats vier.

Na Serge Pauwels gisteren was de ontsnapping van de dag opnieuw Belgisch gekleurd. Thomas De Gendt ging al vroeg in de wedstrijd aan de haal en kreeg het gezelschap van Westra, Brun en Quéméneur. Het viertal nam het voortouw in de langste rit van deze Tour, over 223,5 kilometer.

Op weg naar Cambrai vulde De Gendt de koffer met prijzengeld van Lotto-Soudal: hij kwam als eerste boven op de Citadel van Namen en veroverde ook de volle buit bij de tussensprint.

Het peloton liet de koplopers begaan en concentreerde zich op de zes kasseistroken in de slotfase. Zo werd het leiderskwartet opgepeuzeld op 40 kilometer van de aankomst, net voor het begin van de finale.

Op de eerste kasseistroken stonden de zenuwen strak gespannen, maar tot zware valpartijen kwam het gelukkig niet. Pech trok wel een streep door de kansen van Daniel Martin, Kristoff, Boom en Pinot. Van de echte kasseivreters nestelde Vanmarcke zich af en toe op kop. Even later reed hij ook hij lek, maar samen met Tony Martin kon onze landgenoot weer aansluiten.

Op de slotstrook ontbond Stybar zijn duivels en haakten Nibali, Froome, Valverde, Degenkolb en Van Avermaet hun wagonnetje aan. De manschappen van Contador werden genoodzaakt om het gaatje te dichten.

Cavendish, Degenkolb, Sagan en Bouhanni waren uiteindelijk de snelle mannen die de schifting hadden overleefd. Tot een sprint kwam het evenwel niet, omdat Tony Martin op 3 kilometer van de meet zijn duivels ontbond. De Duitse hardrijder nam meteen een mooie voorsprong en de rest kon hem niet meer bijbenen. Degenkolb werd tweede, Sagan derde en Van Avermaet vierde.

Door zijn overwinning in de vierde rit is Martin ook de nieuwe leider in het algemeen klassement, voor Froome en van Garderen. Greg Van Avermaet is de eerste Belg. Hij bekleedt de zesde plaats, op 40 seconden van de gele trui.