IN BEELD. Britten herdenken aanslagen in Londen

In Groot-Brittannië wordt vandaag stilgestaan bij de vier zelfmoordaanslagen op het Londense openbaar vervoer die precies tien jaar geleden werden gepleegd. Vier symphatisanten van al-Qaeda bliezen zich op 7 juli 2005 op, met 52 doden tot gevolg.
door
Eldrid
Leestijd 1 min.

 De herdenking begon om 8.50 uur, het tijdstip van de eerste aanslag, met een kranslegging aan het 7 July Memorial in Hyde Park. Premier David Cameron en Boris Johnson, de burgemeester van Londen, legden bloemenkransen neer.

AFP PHOTO / ANTHONY DEVLIN

AFP PHOTO / NIKLAS HALLE'N

AFP PHOTO / NIKLAS HALLE'N

AFP PHOTO / STEVE PARSONS

Om 11.30 uur Britse tijd werd in het hele land een minuut stilte in acht genomen, ook op het tennistornooi van Wimbledon. Later op de dag volgt onder meer een dienst in St. Paul's Cathedral.

AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS

Vier aanslagen

De daders pleegden tussen 8.51 uur en 9.17 uur aanslagen op drie metrotreinen:

  • Op nummer 204 op de Circle Line, tussen de stations Liverpool Street en Aldgate
  • Op nummer 216 op de Circle Line, tussen de stations Edgware Road en Paddington
  • Op nummer 311 op de Piccadilly Line, tussen de stations King's Cross St. Pancras en Russell Square
  • AFP PHOTO / Metropolitan Police

    Bijna een uur later ontplofte een vierde bom op een dubbeldeksbus in Tavistock Square, een plein in de wijk Camden.

    EPA/Peter Macdiarmid

    EPA/LINDSEY PARNABY

    Volgens een onderzoeksrapport uit 2006 waren de daders onopvallende, geïntegreerde jonge Britten met Pakistaanse en Jamaicaanse roots, die in Leeds en Aylesbury woonden. Ze pleegden de aanslagen "uit woede over gepercipieerde onrechtvaardigheden van het Westen ten opzichte van moslims" en een "wens voor het martelaarschap".

    Lockerbie

    De aanslagen van 7/7 waren de zwaarste op Brits grondgebied sinds de aanslag op een Pan Am-vliegtuig boven het Schotse plaatsje Lockerbie op 21 december 1988, waarbij 259 mensen omkwamen.

    Premier Cameron liet tijdens de herdenkingsdienst weten dat de recente moord op toeristen in Tunesië - dertig slachtoffers waren Brits - een herinnering is dat de dreiging van terreur nog altijd bestaat.