Op reis met je trouwe viervoeter

Als je op reis gaat, laat je eventjes heel wat dingen achter je: de stress van op het werk, het gedoe in het huishouden, die lawaaierige buren… Dat is natuurlijk niet erg, daar dient een vakantie voor! Maar er zijn ook goeie dingen die vaak hier blijven. Neem bijvoorbeeld je hond. De meeste mensen vragen aan vrienden of familie om voor de hond te zorgen of brengen hem een tijdje naar een hondenpension. Dat hoeft niet per se, er zijn genoeg reismogelijkheden waarop je trouwe viervoeter je kan vergezellen.

De laatste jaren is het steeds eenvoudiger geworden om met je hond te reizen, al zijn er nog altijd een aantal praktische zaken waarmee je rekening moet houden. Je brengt best eerst een bezoekje aan de dierenarts voordat je vertrekt, want je hond moet beschikken over een Europees paspoort en over een microchip voor identificatie en ingeënt zijn tegen hondsdolheid. Dat zijn de belangrijkste richtlijnen voor reizen binnen Europa, maar het kan zijn dat jouw vakantiebestemming andere voorwaarden heeft. Eventjes advies vragen aan de dierenarts is dus een must. In geval van onzekerheid kan je ook altijd informatie inwinnen op de site van Buitenlandse Zaken of bij de ambassade van jouw vakantiebestemming.

Het vervoer is natuurlijk ook een belangrijke factor. Als je het vliegtuig wil nemen met je hond, moet je dat zeker melden aan de vliegtuigmaatschappij. Verschillende vliegtuigmaatschappijen gaan andere voorwaarden hebben voor honden en die zijn niet altijd evident. Grote honden mogen bovendien slechts uitzonderlijk mee in de cabine.

Op treinen gelden er andere regels. Zo zijn honden, met uitzondering van blindengeleidehonden, niet toegelaten op de Eurostar. Op de TGV en Thalys zijn honden toegestaan, maar ze moeten ofwel in een kooi of mand passen, ofwel moeten ze een muilkorf om. Sommige treinmaatschappijen zullen ook een toeslag vragen voor je viervoeter.

In België is er geen sluitende wetgeveing over honden in de wagen. Voor een lange rit is het wel aangeraden maatregelen te treffen, zoals een speciale gordel voor honden, een bench of tralies tussen koffer en achterbank.

Ideaal gezien is een vakantie met je trouwe vriend dus niet te ver weg en is er veel plaats om te ravotten. Friesland, Zeeland en de Waddeneilanden zijn enkele perfecte bestemmingen. De kusten van onze noorderburen hebben namelijk heel wat troeven: je kan er heerlijk uitwaaien in de gezonde polderlucht, er zijn uitgestrekte stranden waar je hond zich helemaal kan uitleven en in de prachtige duin- en natuurgebieden kan je eindeloos wandelen.

Het noorden van Frankrijk is ook maar op een steenworp van België en bovendien bijzonder diervriendelijk. Het zachte klimaat, de groene landschappen en rotsachtige kusten maken van Le Nord een waar paradijs voor je hond. De kleine brouwerijtjes en stokerijen en het voortreffelijke eten hier zorgen ervoor dat ook jij het hier naar je zin hebt.

Wie naar het oosten kijkt, vindt in Duitsland ook een heleboel leuke plekjes voor honden en hun baasjes. Denk maar aan de ongerepte natuur van het Zwarte Woud, waar honden zich urenlang kunnen entertainen of gewoon met jou tal van ontspannende wandelingen kunnen maken.

Waar je ook heengaat met je viervoeter, vergeet niet te checken of je verblijfplaats dieren toelaat en of je dan een toelage moet betalen. Spring zeker ook eens binnen in een vakantiewinkel van Neckermann. Daar kunnen ze je sowieso vertellen waar je huisdier welkom is!