Vier redenen waarom nieuwe technologieën ons hoofdpijn bezorgen

Branderige ogen, wazig zicht, hoofdpijn en een hoop nekklachten. Wie dag in dag uit achter de computer zit of wie vergroeid is met zijn of haar smartphone, herkent zonder twijfel deze symptomen. Mashable sprak met Audrey Halpern, neuroloog en professor van de universiteit van New York, over onze verslaving aan technologie en hoe het bijdraagt aan hoofdpijn en migraine. 

1. Staren naar een digitaal scherm

Wij een lange tijd naar een scherm staart, of het nu van je smartphone of laptop is, heeft achteraf gegarandeerd hoofdpijn. Professor Halpern raadt daarom aan om pauzes te nemen. Scheur je blik weg van het scherm, neem een halfuur kijkpauze, ga koffie bijtanken of check je post.

2. De sms-nek

Overal in het straatbeeld zie je tegenwoordig neerbuigende hoofden. De reden? Ergens beneden bengelt een hand met een smartphone, en mensen hebben het steeds moeilijker om hun blik af te wenden van het schitterende schermpje. Nu blijkt dat die onweerstaanbare drang naar communicatie ook fysieke gevolgen heeft. “Veel gebogen staan over je smartphone of over je bureau, zorgt voor enorme druk op je hals en kan migraine veroorzaken”, aldus Halpern. Een goede houding aannemen en de hoogte van je scherm aanpassen, zou al voor een enorme verbetering zorgen.

3. Je wordt constant onderbroken

“Door smartphones is het onmogelijk geworden om te ontsnappen aan het werk en stress”, beweert professor Halpern. Via onze telefoon, e-mail en sociale media zijn we inderdaad altijd en overal bereikbaar voor vrienden en familie, maar ook voor onze collega’s, werkgevers en zakenpartners. Omdat we geen minuut gerust zijn, ervaren we een heleboel stress, wat een trigger is voor hoofdpijn. Wie er niet in slaagt zijn telefoon af te zetten, kan best lessen yoga volgen of mediteren.

4. Helder licht

Nog wat tokkelen op je smartphone voor je in bed kruipt, is op zijn minst gezegd een slecht idee. Deze gewoonte kan je slaapritme flink in de war sturen, waardoor je overdag meer moe en gestresseerd bent. Niet alleen je telefoon, maar ook elektronisch licht van je laptop of de televisie kan je ’s nachts wakker houden. Alle apparaten bannen uit je slaapkamer is de boodschap.