Bekende wielrenners waarschuwen voor overwegen

Infrabel lanceert een nieuwe sensibiliseringscampagne om de veiligheid aan overwegen te verbeteren. In een tv-spotje roepen bekende wielrenners op tot het respecteren van de veiligheidsregels, om ongevallen te voorkomen.

Tom Boonen, Greg Van Avermaet en Tim Wellens. Het zijn slechts enkele van de grote namen die hun medewerking hebben verleend aan de campagne van de spoornetbeheerder. Dit voorjaar deden zich nog enkele incidenten voor waarbij wielrenners de gesloten slagbomen negeerden tijdens wedstrijden, wat verboden en levensgevaarlijk is.

Maar de renners zijn niet de enigen die zondigen. Bijna wekelijks gebeurt er een ongeval aan een van de 1.818 Belgische overwegen en bijna maandelijks laat iemand daarbij het leven. Zo waren er vorig jaar 47 ongevallen, met 11 dodelijke en 11 gewonde slachtoffers.

Om die cijfers tot een minimum te beperken, hebben Infrabel, de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond en wielerteams als Lotto Soudal en Etixx-Quick Step de handen in elkaar geslagen voor de nieuwe campagne. Die kreeg als slogan “Je leven is het wachten waard. Respecteer steeds de veiligheidsregels aan overwegen.”

De timing van de campagne is niet toevallig. Morgen trekt de Ronde van Frankrijk door Antwerpen. Daags nadien is er de rit van Seraing naar Cambrai, waarbij de renners langs vier overwegen passeren.

Je kan het spotje bekijken op www.infrabel.be/wachten.