Restjesrestaurant opent vandaag de deuren

Vandaag opent in Antwerpen Rekub, het allereerste Belgische restaurant dat enkel met overschotten werkt. «We hebben er goesting in», klinkt het enthousiast. 

De initiatiefneemsters zijn twee jongedames van 29 jaar. Ellien Stinissen (foto links) runt samen met haar vader een vloerenbedrijf en Marijke De Jongh (rechts) geeft les op de Steinerschool. Tot vandaag. Nog tot en met het einde van augustus houden ze het pop-uprestaurant Rekub open in het Felix Pakhuis. Op het menu staan uitsluitend gerechten gefabriceerd van overschotten.

«Eind 2014 zaten we samen op café, en we waren het erover eens dat er te veel voedsel in vuilnisbakken belandt», zegt Ellien aangedaan tegen Metro. «We hebben toen stante pede beslist om daar iets aan te doen, en al snel kwamen we op het idee om een restaurant te openen met producten die niet meer verkocht geraakten. De sprong wagen was niet simpel, maar gelukkig konden we op veel begrip rekenen uit onze omgeving.»

Aan de opening ging veel hard werk, zwoegen en zweten vooraf. Maandenlang hebben ze geprobeerd om supermarkten te overtuigen om samen te werken. «Die onderhandelingen waren best heavy. Uiteindelijk zijn Bioplanet en Albert Heijn onze twee grootste partners geworden, naast heel wat bioboeren.»

rekub 1Groenten, fruit en het ongesneden brood krijgen ze gratis. Voor het vlees moeten ze een kleine bijdrage betalen. Sommige mensen vragen zich dan af waarom de menuprijzen niet lager liggen. «Voor een driegangenmenu leg je 26 euro neer. Voor minder lukt het niet, omdat we alle producten zelf ophalen met een elektrisch busje en vervoerskosten moeten betalen. Daarnaast hebben we twee koks (van het cateringbedrijf Witlov) in dienst en hangt er ook een prijskaartje aan de locatie.» Moest er toch winst uit de bus komen, gaat dat naar armenorganisaties. «We willen gewoon een duidelijk signaal geven tegen voedselverspilling en tonen wat voor lekkere dingen je kan maken met verlepte sla of kromme wortels.» Dat ze ecologie hoog in het vaandel dragen, merk je ook aan het interieur. Zowat alles – tafels en banken incluis – bestaat uit gerecycleerde materialen of komt uit de Kringloopwinkel.

Een concept dat aanslaat. Naar eigen zeggen lopen de reservaties binnen. «Dit weekend hebben we nog wel enkele tafels vrij, maar de rest van de zomer is al bijna volgeboekt», klinkt het trots. Ondanks het enthousiasme blijft Ellien wel met beide voeten op de grond. «We testen het concept eerst uit. Als het enorm in de smaak zou vallen, kunnen we er hopelijk iets permanent van maken.»

Of ze niet zenuwachtig zijn voor de grote opening? «Natuurlijk wel, en het broeierig warme weer maakt het er niet beter op», lacht ze. «Maar we zijn goed voorbereid en hebben er goesting in.»

Door Liesbeth De Corte