«Belg blijft gebrand op gebronsde huid»

«Je bent zo bruin.» Het is een compliment dat menig vakantieganger graag krijgt voorgeschoteld. Maar met de vakantie voor de deur waarschuwt de Stichting tegen Kanker voor de gevaren van een zonnebrand. 
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Bruin terugkeren van een vakantie is voor velen een must, terwijl zo'n teint net een teken is van beschadiging. «Als UV-stralen door de huid dringen, maakt die als reactie pigment aan waardoor je een kleurtje krijgt», legt Brigitte Boonen, UV-experte bij Stichting Tegen Kanker, uit aan Metro. «Achteraf kan je huid zich wel herstellen, maar slechts in beperkte mate. Zeker als het stralend, blauwe lucht is, is het oppassen geblazen.»

Om de twee jaar onderzoekt de Stichting of Belgen bewust zijn van de gevaren van de zon. Wat blijkt? Volgens de laatste cijfers uit 2013 weten mensen wel dat zonnen leidt tot rimpels, oogschade, huidvlekjes en zelfs huidkanker, ze handelen er niet naar. «Mensen beseffen dat het gevaarlijk is, maar toch blijft een bruine huid de norm. Door de jaren heen zien we dat er amper iets verandert. Enkel twintigers beschermen zich beter. Maar over het algemeen blijven Belgen te gebrand op een gebronsde huid.»

Boonen raadt daarom aan zoveel mogelijk blootstelling te beperken. «Zeker tijdens de middaguren moet je uit de zon blijven, want dan is de UV-straling het sterkste.» Wie zich daaraan houdt, kan al 50% van de schade voorkomen. Mensen die toch zonnestralen wilt opvangen, dragen best voldoende kledij en smeren zich regelmatig in.

Tot slot waarschuwt de experte dat ‘voorbruinen' onder de zonnebank er niet toe leidt dat je minder snel verbrand onder de zon. «Een bruine huid zorgt in zekere zin voor bescherming, maar dat is vergelijkbaar met een factor tussen twee en vier. Dat valt in het niets in vergelijking met een zonnebrandcreme van factor 30,40 of 50.» Goed insmeren is dus de boodschap.

Door Liesbeth De Corte