Wat doe je aan op het werk bij een hittegolf?

Met temperaturen die gemakkelijk boven de dertig graden reiken, is het niet altijd even leuk om op kantoor te moeten zitten, zeker niet als er geen airco is. Het liefst zou je dan in je zwemkledij aan je bureau zitten, maar in vele bedrijven is er helaas een dresscode. Slippers, shorts of spaghettibandjes zijn allemaal een no go. Maar wat doe je in hemelsnaam aan bij deze tropische temperaturen?

Eerste dag

Start je binnenkort met een nieuwe job, een zomerstage of een vakantiejob? Dan is je grootste nachtmerrie waarschijnlijk under- of overdressed zijn. Volgens imagodeskundige Claudia Hulshof in NRQ Q is raad vragen aan je leidinggevende het beste wat je kan doen. “Dat getuigt van openheid en goede wil, wie kan daar op tegen zijn?”

“Kies voor natuurlijke kledingstoffen, zoals katoen en linnen”, zegt styliste Ora Bollegraaf aan de Telegraaf. “Draag vooral geen polyester, acryl of polyamide.” Want daarin ga je sneller zweetgeurtjes krijgen. Trek daarnaast zo veel mogelijk laagjes aan. “Zo hou je rekening met de temperatuurverschillen tussen binnen en buiten en ’s ochtends en ’s avonds.”

Voor mannen die in kostuum naar het werk moeten komen, is het redelijk simpel, zij kiezen best voor een zomerpak. “Met een dunne stof valt de warmte wel mee”, zegt Hulshof. Met daaronder een katoenen onderhemd zal je zeker niet wegsmelten. Bovendien zijn de kantoren meestal wel uitgerust met airco en “op kantoor mag het jasje ook best uit”, stelt ze.

Niet te naakt

Vrouwen zullen langer voor hun kleerkast staan ’s ochtends, want zij hebben meer keuze. “Kies iets moois dat je goed past. Het gaat vooral om de stof, de snit en de pasvorm”, vertelt Hulshof. Je hoeft niet alles te bedekken, maar ga ook niet te naakt. Een rok kan tot net boven de knie en aan de bovenkant net tot boven de elleboog. Veel korter hoeft het volgens Hulshof niet te zijn. “En je wordt echt niet koeler van een mouwtje dat vijf centimeter korter is”, zegt ze. Als blote benen van je werkgever niet mag, zijn de heel dunne panty’s van vijf denier een geschenk uit de hemel: “Het ziet er beter uit en ze zijn niet zo warm.”

Volgens de Nederlandse stylist Fred van Leer kunnen blote benen en tenen wel. “Eigenlijk kan alles, als het er maar verzorgd uitziet.” Een sandaal kan, als de voeten en nagels er netjes uitzien.  “Mannen met een korte broek onder een mooi overhemd met colbertje, het kan er geweldig uitzien”, aldus Van Leer aan RTL Nieuws.

Investeer daarnaast in een paar pumps van een goed en soepel materiaal, zoals kalfsleer. Draag ze op voorhand al eens thuis, zodat ze goed ingelopen zijn. En koop ze eventueel een halve maat groter, want door de hitte kunnen je voeten en benen opzwellen.

Comfort

Wie veel contact heeft met klanten is het uithangbord van het bedrijf. Voor deze werknemers geldt de dresscode nog meer. Je moet er professioneel uitzien, maar toch niet te stijf. Leg in je auto telkens een fris overhemd of blouse, zodat je je kan omkleden moest dat nodig zijn. Het belangrijkste is dat je je goed voelt in je outfit, want de hitte is sowieso al oncomfortabel.

Uiteindelijk blijft het in een korte of lange broek even warm. Het beste wat je kan doen om deze zwoele dagen aangenaam door te brengen, is gewoon een dag vrij nemen.