Waarom mensen piekeren

Sommige mensen hebben een talent. Een talent om zich druk te maken over de meest kleine en pietluttige dingen. Maar als piekeren niets uithaalt, waarom doen we het dan? De site EliteDaily somt drie zeer herkenbare redenen op.

We overanalyseren alles

Of het nu gaat over een sms die je ontvangen hebt van die ene knappe kerel of over een mail van je baas die je probeert te ontcijferen, mensen die veel piekeren zullen elk detail – hoe miniem het ook is – overanalyseren. Het klinkt best triest, maar heel wat personen gaan er vanuit dat de wereld rond hen draait. Sociale media als Facebook en Instagram vergroten dit gevoel alleen maar.

We verliezen het grotere geheel uit het oog

Omdat we vaak niet verder kijken dan onze eigen, persoonlijke verlangens, verliezen we meer dan eens het grotere geheel uit het oog. Helemaal herkenbaar zijn situaties die tot in de puntjes gepland zijn, en waar dan heel wat zaken mislopen. Gevolg: een constante stroom aan zuchten en onze hersenen die overuren maken.

We worden overvallen door schaamte

Hoe klein een ergernis of frustratie ook is, als automatisch voelt het aan alsof de wereld gaat vergaan. Pas achteraf, als het probleem is opgelost, voelen we ons beschaamd over onze kinderlijke reactie en aanstellerij. Probeer je gedrag dan te accepteren en leer uit de situatie. Vervang die relativeringsfilter, neem het leven niet al té serieus en probeer te lachen met de verrassingen die je leven toevallig kruisen. In plaats van te mopperen over die ene collega, die gebroken nagel, het te koude, te natte of te warme weer, steken we onze energie beter in nuttige zaken.