Fatale mokerslag voor Red Panthers

20150627 - BRASSCHAAT, BELGIUM: Belgian team pictured during the match between Belgium and New Zealand in Group B of the women's group stage at the World League semi-final, in Brasschaat, Saturday 27 June 2015. BELGA PHOTO LUC CLAESSEN

De Belgische hockeyvrouwen hebben een nieuwe ontchoogeling opgelopen. Na de nederlaag tegen Zuid-Korea verloren ze ook van Japan. De Olympische Spelen zijn nu zo goed als onhaalbaar.

Na een 2-2-gelijkspel gingen de Belgen (FIH 12) dinsdag nog met 3-0 in de shoot-outs onderuit tegen Zuid-Korea (FIH 9), hoewel ze 35 seconden voor affluiten nog op voorsprong stonden. Ze misten zo een unieke kans op een ticket voor de Spelen van volgend jaar in Rio de Janeiro.

In diezelfde World League kregen de Red Panthers gisteren een herkansing tegen Japan (FIH 10). Die leken onze landgenoten meteen te willen grijpen. Het eerste quarter was integraal voor de Blegen, al konden Boon en Sinia de kansen niet verzilveren.

Aan de overkant bleek die efficiëntie wel aanwezig. Op strafcorner kon Oikawa de eerste kans al benutten, door te profiteren van een verdedigend misverstand bij de Belgen. Zo kwamen de Belgen bij het begin van het tweede quarter op achterstand.

Ondanks die koude douche bleven de Red Panthers kansen versieren. Een eerste strafcorner bleef nog zonder resultaat, maar bij een nieuwe poging kon De Groof staalhard binnenknallen: 1-1.

In de tweede helft was het spel van de Belgen evenwel een pak minder, terwijl de Japanners veel gevaarlijker werden. De Red Panthers moesten rekenen op doelvrouw D’Hooghe en het doelhout om overeind te blijven. Dat lukte wonderwel, waardoor het opnieuw tot shoot-outs kwam in Brasschaat. Helaas gingen de Belgen daarin opnieuw ten onder, deze keer met 2-4.

Door deze nieuwe nederlaag moeten de Belgische vrouwen morgen tegen Italië spelen voor de 7de plaats, die geen recht geeft op een ticket voor de Spelen. Enkel de eindzege op het EK – van 21 tot 30 augustus in Londen – kan hen nog naar Brazilië loodsen.