Succesvol soldenshoppen

20150103 - BRUSSELS, BELGIUM: Illustration picture shows the 'rue Neuve - Nieuwstraat' at the official start of the winter sales, Saturday 03 January 2015 in Brussels. BELGA PHOTO LAURIE DIEFFEMBACQ

De gezellige drukte in de winkelstraten, de ellelange rijen voor de paskamers en het overaanbod aan goedkope kledij die de deur uit vliegt: wat voor de een de hemel op aarde is, is voor de ander een regelrechte nachtmerrie. Want wie tijdens de solden de leukste koopjes op de kop wil tikken, moet naast veel geduld ook het nodige doorzettingsvermogen aan de dag kunnen leggen. Met deze acht geboden loods je jezelf succesvol door de solden.

Bezint eer ge begint
Net zoals alle essentiële levensgebeurtenissen, begint een geslaagde soldenjacht eveneens met een goede voorbereiding. Trek vooraf je kast eens open en neem je bestaande gararderobe minitieus onder de loep. Maak vervolgens een lijstje: welke basics zijn intussen aan vervanging toe? En welke statementstukken ontbreken er nog in je kast? Doelgericht shoppen is dubbel zo efficiënt en maar half zo frustrerend.

Kleedkamer
Laat je sexappeal thuis
Nauwaansluitende jurkjes, killerheels of andere ingewikkelde kledingcombinaties die doorgaans vooral dienen om je zelfvertrouwen op te krikken, laat je beter thuis. Tenzij je er halverwege de dag de brui aan wil geven wegens een verzwikte enkel of een gescheurde jurk. Ook je wollen trui en zelfs comfortabele jumpsuits zijn uit den boze. Die eerste is véél te warm, die tweede zorgt voor onnodige vertraging in de kleedkamer.

SONY DSC

De ochtendstond heeft goud in de mond
De beste koopjes vindt je vroeg in de ochtend. Na de middag neemt de drukte toe en liggen de winkels er rommeliger bij waardoor je zoektocht een pak moeizamer verloopt. Weersta dus aan de verleiding om tien keer op de snoozeknop te drukken en trek er vroeg op uit.

Alarm

Oordeel kritisch en genadeloos
Toegegeven, kortingen kunnen verleidelijk zijn. In het hitst van de strijd lijkt een zacht prijsje al snel een doorslaggevend argument om dat net iets te kleine cropped top toch te kopen. Die twee laatste winterkilo’s ben je immers in no time kwijt, toch? Think again. Een kledingstuk past, of het past niet. En in geval twee moet je het gewoon laten liggen. Je hebt al meer dan genoeg miskopen in je kast liggen.

NASHVILLE, TN - JUNE 02: Kim Kardashian West attends the Hype Energy Drinks U.S. Launch on June 2, 2015 in Nashville, Tennessee.   Rick Diamond/Getty Images/AFP

Verruim je horizon
Beperk je tijdens de soldenperiode niet enkel tot de basics, maar inversteer ook in enkele topstukken. Dit is het moment om die stoute schoenen aan te trekken en eindelijk die desingerboetiek binnen te stappen. Een gouden raad? Laat je niet intimideren door het winkelpersoneel en vraag gewoon achter de soldenkoopjes. Zoniet loop je voordat je het goed en wel beseft met een item uit de nieuwe collectie én een lege portefeuille naar buiten.

Verruim je horizon

Wees trendgevoelig
Ookal zijn de solden eigenlijk bedoeld voor items uit de volgende collectie, toch vallen er her en der al trends van het volgende seizoen te spotten. Hou dus je ogen en oren goed kopen en shop nu al jouw herfst- en winteroutfit aan een zacht prijsje.

Trends twee Lilac and Grey

Waag online je kans
Heb je een broertje dood aan de drukte in de winkelstraten, de pashokjes en de kassa’s ? Dan is het wellicht een goed idee om te kijken waar je online je voordeel kan doen. Ook als een bepaald stuk er niet meer is in jouw maat, loont het de moeite om te checken of je het online niet kan terugvinden. Een bijkomend voordeel is dat je online soldenkoopjes vaak nog tot 30 dagen lang mag ruilen en/ of terugsturen. Dat is vaak niet het geval bij koopjes die je doet in een fysieke winkel.

online shopping

Denk aan het milieu
Plastic zakken zijn niet alleen bijzonder lelijk en onpraktisch, ze zijn ook nog eens slecht voor het milieu. Vervang deze vervuilende draagtassen dus door een handige totebag. Je verhoogt er je draagcapaciteit mee en je voorkomt vervuiling. Twee vliegen in één klap.

Milieu totbag

Door Mare Hotterbeekx