Crowdfundingproject moet Griekenland van het faillissement redden

20150701 - ATHENS, GREECE: Illustration picture shows a banner at the Syntagma Square - Constitution Square in the city center of Athens, during a two days bilateral visit of Belgian Foreign Minister to Greece, Wednesday 01 July 2015. BELGA PHOTO LAURIE DIEFFEMBACQ

Nu de Europese politieke leiders het maar niet eens geraken over de crisis in Griekenland, heeft een 29-jarige Brit zelf het heft in handen genomen. Thom Feeney heeft een crowdfundingcampagne op poten gezet die het land moet redden van het faillissement. “Ik heb het gehad met die aanstellerige politici. Het is nu aan het Europese volk om de Grieken te helpen”, legt Feeney uit op de website van de BBC.

“Al dat getreuzel rond Griekenland wordt stilaan afgezaagd”, klinkt het. “De Europese ministers blijven maar met de spierballen rollen, maar waarom lossen wij –het volk- het niet gewoon op? In de Europese Unie leven intussen 503 miljoen mensen. Als iedereen enkele euro’s bijlegt, raken de Grieken uit de problemen en belanden ze hopelijk snel weer op het juiste spoor. Dat moet makkelijk te doen zijn», argumenteert Feeney.

550 euro per persoon
Onder het mom ‘vele handen maken licht werk’ roept hij iedereen op om tegen middernacht 3,25 euro te doneren aan Griekenland. Op die manier zou het land toch zijn 1,6 miljard euro nog voor de deadline kunnen afbetalen. Om de volledige schuldenberg van de baan te helpen, zou ieder van ons echter 550 euro moeten storten.

In ruil voor de gulle gift ontvangen de barmhartige crowdfunders ook een kleine tegenprestatie. Stort je drie euro? Dan krijg je een postkaart met een portret van de Griekse premier Tsipras. Een gift van zes euro levert je Griekse feta en olijvensalade op. Verder liggen er ook nog flesjes Ouzo, Griekse wijn, manden gevuld met Griekse specialiteiten en reizen naar Griekenland voor twee personen klaar. Enthousiastelingen die voor een miljoen euro storten, krijgen alle extra’s plus de eeuwige dank van de Europese bevolking.

Bloedserieus
Het verhaal mag dan veel weg hebben van een grap, de Brit meent het wel degelijk bloedserieus. “Crowdfunding kan echt helpen, het is een gemeende poging om iets aan de situatie te doen. We kunnen onze Griekse vrienden helpen door hun prachtige producten te kopen, de handel kan hen er weer bovenop helpen. Ikzelf heb nog geen contact gehad met Europese leiders, maar via een journalist heb ik het gerucht opgevangen dat Tsipras met mij in contact wil komen. Als het niet lukt, wordt al het geld teruggestort. Duimen maar dat we het halen.”

Op dit moment hebben al bijna 12.000 mensen een bijdrage geleverd, goed voor 185.000 euro. Aan dit ritme zal het nog 236 dagen duren vooraleer de beoogde 1,6 miljard euro ingezameld is.