Afwezige Rutten krijgt geen volledige vergoeding

20150527 - BRUSSELS, BELGIUM: Open Vld chairwoman Gwendolyn Rutten pictured during a ceremony for the 'Award for Political Courage 2014' in Brussels, Wednesday 27 May 2015. BELGA PHOTO JONAS ROOSENS

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten heeft in juni geen volledige parlementaire vergoeding van het Vlaams Parlement gekregen. Dat komt omdat ze onvoldoende aanwezig was bij de stemmingen in de plenaire vergadering. De 123 andere leden kregen wel allemaal een volledige vergoeding.

Volgens haar woordvoerster neemt Rutten haar job als Vlaams parlementslid wel degelijk ernstig. «Het komt vooral door haar afwezigheden bij het begin van de legislatuur, toen ze als partijvoorzitter nog volop bezig was met de opstart van de regeringen», verklaart ze.

Het Vlaams Parlement heeft een mechanisme om afwezige parlementsleden te ‘penaliseren’. Zo moet een lid aan minstens 80% van de stemmingen in de plenaire vergadering deelnemen om recht te hebben op een volledige vergoeding. Het houdt de aanwezigheden nauwgezet bij, maar grijpt nu voor het eerst deze legislatuur effectief in.