Genieten in de Oostenrijkse bergen

Wie denkt dat bergen enkel geschikte vakantiebestemmingen zijn voor skifanaten in de winter heeft het bij het verkeerde eind. Diezelfde berglandschappen transformeren in de zomer tot prachtig natuurschoon waar het heerlijk vertoeven is. Oostenrijk is daar het prangende voorbeeld van, aangezien driekwart van het land in de Alpen ligt. Bovendien bevindt ongeveer 70 procent van Oostenrijk zich minstens op 500 meter hoogte. Niet voor wie last heeft van hoogtevrees dus!

Vorarlbeg

In het uiterste westen van Oostenrijk, tussen de Bodensee en de Arlberg, op het kruispunt met Duitsland, Zwitserland en Liechtenstein, tref je de deelstaat Vorarlberg aan. Het pittoreske landschap hier nodigt gewoon uit voor wandelingen of fietstochten. Het gebied rondom de Bodensee is hiervoor ideaal, aangezien er heel wat circuits zijn uitgestippeld. Een tocht naar Mainau, het prachtige bloemeneiland in het midden van de Bodensee, mag zeker niet ontbreken als je hier bent. Bovendien kunnen cultuurliefhebbers hier genieten van opera- en theateropvoeringen op een drijvend podium tijdens de Bregenzer Festspiele.

Tirol

Naast de bekende Bodensee herbergt het westen van Oostenrijk nog een andere beroemde trekpleister: Tirol. De grillige berglandschappen, de prachtige dalen en de bloemen in de alpenweiden brengen natuurliefhebbers in vervoering. Tal van sporten, zoals zwemmen, kanovaren, stevige klimtochten en zelfs zomerskiën zijn hier mogelijk. De hoofdstad van deze regio, Innsbruck, beschikt over het grote, 15de-eeuwse keizerlijke paleis met het befaamde gouden dak. Dankzij twee lokale universiteiten kan Innbruck daarnaast uitpakken met een bruisend nachtleven.

Oost-Tirol

Ten oosten van Tirol vind je de regio Oost-Tirol. Dankzij de ligging, ten zuiden van het Tauerngebergte, heeft Oost-Tirol een zacht klimaat. Combineer dat klimaat met zonnige terrasjes en een prettige sfeer in Lienz en je waant je bij momenten als in Italië. Doorheen Oostenrijk loopt het bergmassief van de Hohe Tauern, maar in Oost-Tirol tref je het grootste deel van het Nationale Park Hohe Tauern aan. De aanwezigheid van enkele van de hoogste bergtoppen, zoals de Grossglockner (3797 meter hoog) en de Grossvenediger (3674 meter hoog) maken het een paradijs voor wandelaars en bergbeklimmers.

Salzburgerland

De naam Salzburg is onlosmakelijk verbonden met een van de bekendste Oostenrijkers aller tijde. We hebben het hier natuurlijk over Wolfgang Amadeus Mozart, die hier in 1756 geboren werd. Zijn geboortehuis is vandaag de dag een museum. De familie Von Trapp woonde hier ook, tot aan de Anschluss in 1938. Het verhaal van hoe de familie Oostenrijk ontvluchtte, vormde de basis voor de film The Sound of Music. Verschillende locaties uit de film kan je nu nog steeds bezoeken. Bovendien is Salzburg gedomineerd door prachtige kerken en majestieke paleizen uit de barokperiode.

Verkies je actie boven cultuur? Het omliggende berglandschap heeft activiteiten in overvloed. Kabelbanen, bewegwijzerde wandelpaden en nordicwalkingroutes, tal van avontuurlijke trails voor mountainbikers… Je hoeft je geen moment te vervelen in deze regio.

Neder-Oostenrijk

De veelbezongen Donau loopt door de grootste deelstaat van Oostenrijk en oefent een belangrijke invloed uit op de streek. Verlaat even de bergen en volg deze machtige rivier langs vredige dorpjes, bloeiende fruit- en wijngaarden en oude burchtruïnes. Neder-Oostenrijk biedt daarnaast een grote verscheidenheid aan landschappen, van kleurrijke heuvels en wijnvelden in het Weinviertel tot groene valleien en dichte bossen in het Waldviertel. Hoofdstad Wenen wordt bovendien omsloten door de deelstaat en is zonder meer een bezoekje waard.

Karinthië

De meest zuidelijke deelstaat van Oostenrijk grenst met Italië en Slovenië. Het rustgevende landschap van bergen, meren en rivieren in combinatie met uitgestippelde wandel- en fietswegen zorgt ervoor dat je hier dagenlang zonder zorgen kan rondtrekken. Bovendien kan je in de warme, heldere meren heerlijk zwemmen, zeilen of roeien. Vlakbij het drielandenpunt vind je de regionale hoofdstad Villach, die met zijn ligging en zuiders karakter een ideale uitvalsbasis vormt voor trips naar de omliggende landen.

Zie jij het zitten om een vakantie in de Oostenrijkse bergen door te brengen? Neem zeker een kijkje op de site van Neckermann voordat je je stapschoenen begint in te pakken. De reisplanner heeft immers tal van voordelige arrangementen voor dit bergachtige land!