Spaghetti alle vongole

Deze week wagen we ons aan een Italiaanse oerklassieker: spaghetti met venusschelpen. Zoals de meeste gerechten uit de Laars blinkt pasta alle vongole uit in al zijn eenvoud.        

Wat heb je nodig? (voor 4 personen)

  • 500 gram spaghetti (nr. 5)
  • 1 kg venusschelpen
  • 2 sjalotten
  • 3 teentjes look
  • Half glas witte wijn
  • Bladpeterselie
  • Olijfolie
  • Grof zeezout
  • Zwarte peper


Stap 1
Spoel de venusschelpen grondig onder koud, stromend water. Ze bevatten meestal een flinke hoeveelheid zand die je absoluut op voorhand dient te verwijderen. Breng ondertussen een ruime hoeveelheid gezouten water aan de kook.

 Stap 2
Stoof de fijngesneden look en sjalotten aan in een grote kookpot met wat olijfolie. Voeg de venusschelpen en de witte wijn toe, zet het vuur wat zachter en plaats een deksel op de pot. Roer af en toe met een houten lepel. De schelpen zijn gaar wanneer ze geopend zijn. Schelpen die niet vanzelf opengaan, gooi je best weg.

 Stap 3
Kook de pasta een minuutje minder lang dan op de verpakking staat aangegeven. Voor spaghetti nr. 5 is dat een zevental minuten. Giet de pasta af, maar bewaar een deel van het kookvocht. Voeg de spaghetti en het kookvocht bij de schelpen en roer alles nog eens om. Kruid naar smaak met peper en zout en werk vlak voor het opdienen af met wat bladpeterselie en een flinke scheut olijfolie.

Smakelijk!

Recept: Maarten Joossens