Deze 10 apps maken je slimmer

door
Hans
Leestijd 1 min.

Internet en sociale media maken mensen op lange termijn dommer, zo wordt weleens beweerd. De tijd die we spenderen aan sociale media, kunnen we immers niet meer besteden aan meer leerrijke en uitdagende activiteiten. Toch kan technologie ons ook helpen om intelligenter te worden. Hier zijn alvast 10 applicaties voor de smartphone die wel uitdagend zijn en waarvan je heel wat kan opsteken.

1. Duolingo

Met Duolingo kan je op een gemakkelijke en snelle manier jezelf een nieuwe taal aanleren. De app groepeert dan ook lees-, schrijf-, luister- en spreekoefeningen voor 13 verschillende talen (Spaans, Frans, Duits, Portugees, Italiaans, Iers, Nederlands, Deens, Zweeds en Engels). Bovendien is de app gratis en zeer gebruiksvriendelijk.

2. Longform

Het internet wordt overspoeld met artikels, maar steeds meer daarvan zijn oppervlakkig, soft news of faits-divers. Longform garandeert je echt duidende journalistieke stukken waarbij kwaliteit en analyse centraal staan. Longform is dus de app bij uitstek voor de meerwaardezoeker.

3. Kindle

Ben je een boekenwurm? Dan is Kindle onmisbaar. Niet voor niets wordt deze app 'een bibliotheek in je broekzak' genoemd. Met Kindle heb je immers (betaalde) toegang tot meer dan 3 miljoen boeken. Ook vele kranten en magazines zijn beschikbaar.

4. Today in History

Zoals de naam al doet vermoeden geeft deze applicatie een handig overzicht van wat er in de geschiedenis dag op dag is gebeurd. Alles is daarbij mooi geïllustreerd en bovendien kan je gemakkelijk extra informatie opzoeken. Eén ding is zeker: deze app maakt van jou al snel een geschiedenisexpert.

5. Buddhify

Hoewel over meditatie soms wat meewarig wordt gedaan, wijst steeds meer wetenschappelijk onderzoek erop dat het de hersenen kan stimuleren en de cognitieve vermogens kan verhogen. Zo zou het ook leiden tot een betere concentratie en een beter geheugen. Wanneer je dus van plan bent om met meditatie te starten, is Buddhify aangewezen. De app gidst je doorheen meditaties in specifieke situaties.

6. GarageBand

Heb je er altijd al van gedroomd om gitaar te kunnen spelen, al was het maar een kleine melodie? Dan is GarageBand jouw hulpmiddel. De app kan je vergelijken met een compacte muziekstudio waarbij je zelf liedjes kan maken of gitaar en piano kan leren spelen. Bovendien kan je je creaties steeds delen met de wereld. Tijdens het leerproces zal je tot slot de manier waarop je brein werkt verbeteren, zo stellen verschillende studies.

7. TED

TED (Technology, Entertainment en Design) staat bekend als een innovatieplatform waarbij toonaangevende leiders, denkers en ontwikkelaars een lezing geven over hun vakgebied. Daarbij vertellen ze gepassioneerd over een idee of hun kijk op een bepaald onderwerp. Bedoeling is vaak een bewustzijn te creëren en toepassingen van de wetenschap te laten zien die gebruikt kunnen worden om de wereld te verbeteren. De lezingen zijn zeer leerrijk en door het grote aanbod is er voor elk wat wils.

8. Elements in Action

Elements in Action is een handige app voor iedereen die de bouwstenen van ons bestaan beter wil begrijpen. Voor liefst 79 chemische elementen geeft de applicatie een bondige uitleg en geeft het een antwoord op al je vragen. Gebruik het en leer de wereld rondom je beter te doorgronden.

9. DailyArt

DailyArt schotelt je dagelijks een bekend kunstwerk voor aangevuld met de bijhorende context en geschiedenis van het werk. Ideaal voor kunstliefhebbers of mensen die hun kennis over kunst willen verbreden.

10. Lumosity Brain Trainer

De Lumosity Brain Trainer is de ideale applicatie om je brein te testen. Zowel je geheugen als cognitieve vaardigheden worden op de proef gesteld met behulp van leuke spelletjes en oefeningen. Het is als een fitness voor je hersenen. De voordelen zullen zich al snel in andere aspecten van je leven afwerpen, zo stellen de neurologen die de app ontwikkelden.