Waarom we ons niet langer schuldig moeten voelen over roddelen

door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Wat onderscheidt de mens van het dier? Het enige juiste antwoord, zo blijkt, is roddelen. Althans toch volgens evolutionair psycholoog Robin Dunbar. 

We maken ons allemaal wel eens schuldig aan roddelen, en stiekem vinden we het nog fijn ook. "Daar is niets mis mee", beweert evolutionair psycholoog Robin Dunbar van de universiteit van Oxford. "Roddelen onderscheidt ons van de dieren. Want door achter iemand zijn of haar rug te praten, geven we essentiële informatie door en vertellen we wie we kunnen vertrouwen. Dit helpt op zijn beurt om relaties uit te bouwen", redeneert hij. In plaats van ons er schuldig over te voelen, moeten we roddelen aanvaarden als een belangrijk onderdeel van het menselijk leven.

Hij gaat zelfs een stap verder, en zegt dat we langer kunnen leven dankzij roddelen. "Na stoppen met roken, heeft een groot sociaal netwerk het grootste effect op een lang, gelukkig en gezond leven", zei de psycholoog tegen The Telegraphe. "In dat opzicht is het delen van nieuwtjes en persoonlijke details een manier om up-to-date te blijven met je omgeving."

Dr. Jennifer Cole, van de afdeling psychologie aan de universiteit van Manchester, voerde enkele experimenten uit om na te gaan wat mensen nu exact vinden van roddelen. Wat blijkt? We vertrouwen mensen die veel roddelen niet, maar zijn ook op onze hoede voor mensen die er zich amper schuldig aan maken. "We weten dat we andermans privacy schenden en dat we de sociale regels over beleefdheid breken. Maar mensen die totaal niet roddelen, vinden we verdacht. Een goed evenwicht vinden is dus de boodschap."

Een onderzoek van de universiteit van California heeft eerder al aangetoond dat roddelen goed is voor de gezondheid en stress vermindert.