Europees ruimteagentschap wil dorp op de maan bouwen

door
Hans
Leestijd 2 min.

Het Europees ruimteagentschap ESA denkt eraan om in de toekomst een dorp op de maan neer te poten. De bedoeling is niet om er mensen te laten wonen, maar wel om er een groot onderzoekscentrum uit te bouwen. Over een kleine 10 jaar zou er begonnen worden met de bouw van het dorp.

Initiatiefnemer achter het project is professor Jan Woerner, bouwingenieur aan de Technische Universiteit van Darmstadt. Hij zal vanaf juli dit jaar de nieuwe topman worden van ESA. Woerner's dorp, 'Lunarville' genaamd, zou een permanente onderzoeksbasis moeten zijn die het Internationaal Ruimtestation ISS moet vervangen. Hij vertrouwt erop dat landen zullen samenwerken om het dorp te ontwikkelen. Ondertussen is de Duitse universiteit al bezig met het ontwerpen van infrastructuur die op de maan gebouwd kan worden.

Woerner benadrukt het belang van een permanent onderzoekscentrum: "De bouw van een dorp op de maan zou een enorme trigger zijn voor technologische innovatie. Bovendien is er nog zoveel van de maan dat we nog niet weten. En de maan heeft ook grondstoffen die weleens zeer waardevol kunnen zijn. Een voorbeeld daarvan is Helium 3, een gas dat op aarde niet bestaat maar een zeer belangrijke energiebron is voor kernfusie."

Als het dorp gebouwd wordt, zal het echter niet zichtbaar zijn vanop aarde. "De achterkant van de maan is ideaal en heeft de beste omstandigheden voor onderzoek. Van daaruit kunnen we telescopen opstellen die een ongestoord zicht hebben op de dieptes van de ruimte."

"In het begin zullen bouwmateriaal en voedsel prioritair zijn", stelt Woerner. "Maar later is het mogelijk om water te produceren uit waterstof. En gewassen kunnen geteeld worden in speciale serres. Zo kunnen onderzoekers er voor enkele maanden per keer verblijven. Toch moet er ook nog een permanente shuttle service komen in geval van medische noodgevallen." Met de hedendaagse technologie wordt een vlucht geschat zo'n twee dagen te duren.

Eerder dan de afstand of het klimaat wordt toch de kostprijs als voornaamste struikelblok gezien. Hoewel de totale kosten voor het ISS tot op heden al meer dan 100 miljard euro bedragen, wordt 'Lunarville' zelfs geschat nog meer te kosten.